ΚΥΠΡΟΣ

Κίνημα Οικολόγων Κύπρου: Καταγγελίες για εγκαταλείψεις κατοικιδίων

Κίνημα Οικολόγων Κύπρου: Καταγγελίες για εγκαταλείψεις κατοικιδίων

Την ανησυχία του εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, καθώς, ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών πολλοί ιδιοκτήτες αφήνουν τα κατοικίδιά τους "σε τρίτη μοίρα".

Σύμφωνα με τους «Πράσινους», τα τελευταία χρόνια, οικογένειες εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους – κυρίως σκύλους και γατιά – με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν πού να τα αφήσουν.

Όπως υπογραμμίζουν οι Οικολόγοι, ο νόμος 461/94, στο άρθρο 11, αναφέρει ρητά πως για τα ζώα τα οποία μεγαλώνουν κάτω από τη φροντίδα του ανθρώπου, οι ιδιοκτήτες τους έχουν νομικές υποχρεώσεις σε σχέση με τη διαβίωση, τη διατροφή και την ευημερία τους.

Οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων ζώων υπόκεινται σε ποινική δίωξη και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Εγκατάλειψη θεωρείται και η συνήθεια ορισμένων ιδιοκτητών να αφήνουν τα ζώα τους κλειδωμένα στο σπίτι, στη βεράντα ή ακόμα και στην ταράτσα του σπιτιού, με αποτέλεσμα τα ζώα να βασανίζονται και να "βασανίζουν" με θορύβους τη γειτονιά.

Πώς να χειριστείτε τα κατοικίδια σε περίπτωση διακοπών

Τα κατοικίδια συστήνονται να μεταφέρονται σε ειδικά ξενοδοχεία στα οποία τυγχάνουν σωστής φροντίδας ή σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι, όπου το ζώο θα περάσει τις μέρες των διακοπών σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Πηγη sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Πάει για το ρεκόρ Γκίνες η Αγία Νάπα