ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Δυσαρεστημένος με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Αναστασιάδης: Δυσαρεστημένος με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Οι εξελίξεις στην οικονομία, με έμφαση στις εκποιήσεις ακινήτων, καθώς και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο κυπριακό, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνέντευξης, που παραχώρησε στο Sigmalive ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να πιέσει τους μεγαλο-οφειλέτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αυστηρότατες στους μεγαλο-οφειλέτες, προκειμένου να μην υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. "Δεν εκλέγεται ένας πρόεδρος για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες", είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Εξαπέλυσε παράλληλα τα πυρά του εναντίον του ΑΚΕΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι του παρέδωσαν μνημόνιο, του παρέδωσαν την τρόικα, την οποία εκάλεσαν οι ίδιοι στην Κύπρο την εσχάτη.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αφού, όπως είπε, από τη στιγμή που το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κοινωνική επανάσταση.

Απέρριψε κατηγορηματικά τις εναντίον του επικρίσεις, ότι δε διαπραγματεύεται, αλλά ακολουθεί πιστά τις προσταγές της τρόικας, αναφέροντας ότι «εάν αυτοί που με κατηγορούν, γνώριζαν τι διημείφθη κατά την τελευταία συνάντηση μου με την τρόικα, δεν θα τα έλεγαν αυτά».

Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται σε σχέση με τις μαζικές εκποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι, με το δίκτυ προστασίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μόνο κακόπιστοι μπορεί να τρομοκρατούν τους πολίτες λαϊκίζοντας . «Θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία», τόνισε. Αναφέρθηκε δε σε "παντελώς απαράδεκτες ή και αδικαιολόγητες" απαιτήσεις της τρόικας, ιδιαίτερα για το νομοσχέδιο που αφορά στις εκποιήσεις, τις οποίες ανέτρεψε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του, αφού διαπιστώνεται μεγάλο χάσμα, στα μεγάλα θέματα, λόγω της αδιαλλαξίας της τ/κ πλευράς. Όπως είπε, χαριτολογωντας, «χρειάζεται πολλή υπομονή για να ανέχεσαι τον Έρογλου». Επιπλέον, ο Πρόεδρος «παίρνει» το μπαλάκι από τον Έρογλου και το «ρίχνει» στην Τουρκία, λέγοντας ότι οι θέσεις του τ/κ ηγέτη δεν δίδουν ελπίδα για λύση. Καλεί παράλληλα την Άγκυρα να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει, ως η υπεύθυνη για την κατάσταση χώρα, ώστε να καμφθούν οι όποιες απαράδεκτες θέσεις του κ. Έρογλου.

Κλήθηκε να σχολιάσει και τη γνωστή φωτογραφία που τον «θέλει» συνήγορο υπεράσπισης κατηγορούμενων για το πραξικόπημα. Όπως είπε, «αν ένας δικηγόρος υπερασπίζεται τον οποιονδήποτε, σημαίνει ότι υπερασπίζεται τις δικές του θέσεις;». Απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι «αν έχουν κάτι να πουν για εμπλοκή μου στο πραξικόπημα, ας το πουν».

Περεταίρω, απάντησε στα όσα του καταλογίζει ο τουρκικός τύπος σε σχέση με τη συμπεριφορά του απέναντι στον τ/κ ηγέτη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαριτολογώντας ότι «δεν πετάω γυαλιά αλλά τασάκια»

Ακολουθεί η συνέντευξη: