ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στο στόχαστρο οι μεγαλοοφειλέτες

Κύπρος: Στο στόχαστρο οι μεγαλοοφειλέτες

Το νέο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις αποτελεί εργαλείο είσπραξης χρεών από μεγαλοοφειλέτες, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης,αντιστρέφοντας το επιχείρημα του ΔΗΚΟ, ότι με το νομοσχέδιο δίνεται εργαλείο στις τράπεζες μόνο για "μικρούς" οφειλέτες.

Μιλώντας στο ΡΙΚ και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός είπε ότι δεν συμφωνεί με τη θέση που εξέφρασε πρόσφατα ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι οι τράπεζες έχουν ήδη εργαλεία για είσπραξη μεγάλων οφειλετών. «Είναι ειδικά με τις μεγάλες περιπτώσεις που αυτό το εργαλείο θα φανεί χρήσιμο», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι σε κάποια ζητήματα ίσως υπάρχουν περιθώρια αλλαγών που να μην μεταβάλλουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Έφερε ως παράδειγμα την εισήγηση της "Συμμαχίας Πολιτών" για αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενόσω εκκρεμεί δικαστική διαδικασία. Αυτό ήδη προνοείται από το νομοσχέδιο, αλλά αν μπορεί να γίνει ακόμα πιο σαφές, θα το κάνουμε, σημείωσε.

Εξήγησε ότι μια άλλη αλλαγή, η διαγραφή του υπόλοιπου του δανείου με την εκποίηση, είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί.

Ο υπουργός, διαβεβαίωσε ότι η πρώτη κατοικία θα διασφαλιστεί μέχρι τις αρχές του 2015, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο αφερεγγυότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπουν ρυθμίσεις, είπε, για προστασία της πρώτης κατοικίας, με στοχευμένο τρόπο. Με το νομοσχέδιο για εκποιήσεις «εξαιρείται πλήρως η πρώτη κατοικία μέχρι το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο με τρόπο στοχευμένο και με κριτήρια επιλεξιμότητας που θα επικυρώσει η βουλή, θα μπορεί να προστατέψει την πρώτη κατοικία», ισχυρίστηκε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τα περί επιστροφής και επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν έχει τέτοια πληροφόρηση ότι θα επιστρέψει η τρόικα».

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία στην Κύπρο για το ρωσικό εμπάργκο