ΚΥΠΡΟΣ

ΔΕΑ: Δώστε περισσότερα στοιχεία για εκταφές αγνοουμένων

ΔΕΑ: Δώστε περισσότερα στοιχεία για εκταφές αγνοουμένων

Επιστολές με θέμα τους αγνοούμενους της εισβολής της Κύπρου, θα στείλει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, στους αρμοδίους , μετά από την επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι τόσο του Νίκου Αναστασιάδη όσο και του Ντερβίς Έρογλου.

Οι επιστολές θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση των τριών μελών της ΔΕΑ αύριο Πέμπτη, με το τρίτο μέλος της Επιτροπής Πολ Αρνί να ζητά το πράσινο φως για αποστολή τους σε Τουρκία, Ελλάδα και άλλα πέντε εμπλεκόμενα μέρη και υπηρεσίες.

Διά των επιστολών η ΔΕΑ καλεί όπως ανοιχτούν αρχεία που θα τροφοδοτήσουν με σημαντικότατες πληροφορίες την προσπάθεια γι' αντιμετώπιση του πλέον ανθρωπιστικού ζητήματος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, κυρίως όμως της διακρίβωσης των συνθηκών κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» ο κύριος Αρνί, σε μια προσπάθεια άρσης διάφορων ενστάσεων που διατυπώθηκαν παρασκηνιακά συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη, παίρνοντας το «ΟΚ» για να προχωρήσει τη διαδικασία.

Παρά ταύτα, πάντως, η ε/κ πλευρά κρατά «μικρό καλάθι» καθώς δεν έχει οποιεσδήποτε ενδείξεις για θετική ανταπόκριση της Άγκυρας, κάτι που αν γίνει θα είναι μεγάλη έκπληξη, αλλά και τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, που θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στο τραπέζι των συνομιλιών...

Ξεκαθαρίζει το αρχείο...

Ταυτόχρονα και παράλληλα ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ μαζί με τους συνεργάτες του προχώρησαν στο κατά 70% ξεκαθάρισμα του αρχείου, ώστε να τεθούν οι επόμενες προτεραιότητες. Αυτό που απομένει είναι στο εν λόγω αρχείο να ενσωματωθούν και τα έγγραφα πληροφοριών που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Όταν αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, τότε θα ρίξουμε όλο το βάρος στη μελέτη του αρχείου ιστορίας της ΕΦ, το οποίο μπορεί να προσδώσει σημαντικότατες πρόσθετες πληροφορίες», ανέφερε στην εφημερίδα μας πηγή από τη ΔΕΑ, υπογραμμίζοντας τη θετική εξέλιξη του διορισμού από τον Υπουργό Άμυνας συνδέσμου της ΔΕΑ με τον στρατό, ώστε οι προσπάθειες αυτές να κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Στρατιωτικές ζώνες...

Ένα άλλο επίπεδο στο οποίο ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις είναι αυτό του ανοίγματος λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, σε σημεία όπου με βάση πολλές πληροφορίες ενδέχεται να έχουν ταφεί Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη - Έρογλου στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι, με αναφορές σε συγκεκριμένες περιοχές. Αν και δεν υπήρξε ουσιώδης κατάληξη, πηγές της ΔΕΑ έλεγαν στη «Σ» ότι πληροφορίες θέλουν «να υπάρχει καλή εξέλιξη για μια πολύ καλή τοποθεσία, πιθανόν εντός Σεπτεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των λεγόμενων στρατιωτικών περιοχών είναι από τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ από το 2006 μέχρι σήμερα.

Ανασκαφές σε 4 σημεία...

Την περασμένη Δευτέρα άρχισαν οι εκσκαφές και πιθανές εκταφές σε άλλα δύο σημεία στα κατεχόμενα για τα οποία υπάρχουν, όπως πληροφορηθήκαμε από τη ΔΕΑ, ισχυρές ενδείξεις ότι τάφηκαν αγνοούμενοι οι οποίοι εκτελέστηκαν. Πρόκειται για την περιοχή του σχολείου Ναμίκ Κεμάλ στην Αμμόχωστο, καθώς και στην περιοχή Σίντα.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση της Διερευνητικής Επιτροπής, στα εν λόγω σημεία πιθανόν να έχουν ταφεί Ελληνοκύπριοι που χάθηκαν το 1974 - κυρίως στη δεύτερη φάση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής - και τα ονόματα των οποίων βρίσκονται ακόμη στον επίσημο κατάλογο αγνοουμένων της ΔΕΑ. Οι ανασκαφές μόλις άρχισαν και πιθανά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Την ίδια ώρα, ανασκαφές άρχισαν τη Δευτέρα και σε δύο σημεία στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Πρόκειται για ένα σημείο σε ανοικτή περιοχή του Στροβόλου και σε σημείο που εφάπτεται της λίμνης Μαγκλή στη Λακατάμεια. Για τα εν λόγω σημεία υπάρχει πληροφόρηση περί πιθανής ταφής Τουρκοκυπρίων που θεωρούνται αγνοούμενοι από το 1963.

Υπενθυμίζεται ότι άλλα πέντε συνεργεία της ΔΕΑ συνεχίζουν τις εκταφές σε άλλα σημεία στα κατεχόμενα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Ενημερώνονται οι Ασσιώτες

Στο μεταξύ, άρχισε χθες από τον ίδιο τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος η ενημέρωση των συγγενών των αγνοουμένων της Άσσιας, τα λείψανα των οποίων εντοπίστηκαν στη μεγάλη ανασκαφή δύο πηγαδιών στην περιοχή Ορνίθι. Συγκεκριμένα, είχαν εντοπιστεί εξήντα ένας μη ολοκληρωμένοι σκελετοί, αφού είχαν υποστεί μετακίνηση από τον αρχικό χώρο ταφής. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Σ», έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα περίπου 20 αγνοουμένων, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση όλων των λειψάνων.

Με την ενημέρωση των συγγενών θα κλείσει ένας από τους πιο τραγικούς φακέλους της κυπριακής τραγωδίας, αφού υπενθυμίζεται ότι η Άσσια υπέστη βαρύ πλήγμα με 83 αγνοουμένους, οι 70 εκ των οποίων ήταν μη στρατεύσιμοι, που χάθηκαν στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, όταν το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου ο Ατττίλας κατέλαβε το χωριό και αφού εκτέλεσε εν ψυχρώ έντεκα άτομα προχώρησε στη σύλληψη δεκάδων άλλων.

Μη ταυτοποιημένα λείψανα...

Ταυτόχρονα με τις εν εξελίξει εκταφές, ένα από τα προβλήματα που προωθεί για λύση η ελληνοκυπριακή πλευρά της ΔΕΑ είναι αυτό των μη ταυτοποιημένων λειψάνων (περίπου 70) που παραμένουν στο ανθρωπολογικό εργαστήρι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

40 χρόνια ερωτηματικών από την κατάρριψη του Νοράτλας

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την «κατά λάθος» κατάρριψη, από φίλια πυρά, στην περιοχή Τύμβου Μακεδονίτισσας, του μοιραίου Νοράτλας με την κωδική ονομασία ΝΙΚΗ 4, που μετέφερε 30 Έλληνες καταδρομείς.

Αν και τον περασμένο Φεβρουάριο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διενέργεια εκταφών για εντοπισμό της ατράκτου και των λειψάνων των ηρωικών νεκρών, εγκρίνοντας μάλιστα και κονδύλι €90.000, εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αφού τα στοιχεία για την ακριβή τοποθεσία πτώσης αλλά και του τι απέγιναν τα λείψανα διίστανται και δεν δίνουν, επί του παρόντος, καθαρή εικόνα. Επικεφαλής συντονιστής της εκσκαφής ορίστηκε ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών Ξενοφών Καλλής.

Διαβάστε επίσης

Καταγγελία για απαγωγή 15χρονης στην Πάφο