ΚΥΠΡΟΣ

Εκταμίευση της 6ης δόσης στην Κύπρο με σύντομη διαδικασία

Εκταμίευση της 6ης δόσης στην Κύπρο με σύντομη διαδικασία

Μια πιο σύντομη διαδικασία θα ακολουθήσει η πορεία εκταμίευσης της επόμενης δόσης του κυπριακού προγράμματος στήριξης από την ΕΕ, εφόσον διαπιστωθεί συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά τη συνεδρία του Eurogroup στο Μιλάνο την περασμένη Παρασκευή, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν την ομάδα εργασίας του Eurogroup να επιληφθεί του όλου θέματος και εφόσον διαπιστώσει συμμόρφωση με τους όρους μνημονίου να δώσει τη σύστασή της τόσο στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης όσο και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), από τον οποίο θα εκταμιευθεί η δόση ύψους €350 εκατομμυρίων. Η διαδικασία αυτή, όπως εξήγησε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ, είναι πιο σύντομη και πιο απλοποιημένη από τη συνήθη διαδικασία της ενημέρωσης του Eurogroup σε τακτική συνεδρία, το οποίο με τη σειρά του δίνει εντολή στον ΕΜΣ για να εγκρίνει την εκταμίευση.

Το Eurogroup έλαβε γνώση της κατάστασης και επιφυλάχθηκε να λάβει απόφαση περί της εκταμίευσης όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος και διαπιστώσει πλήρη συμμόρφωση με το προαπαιτούμενο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δήλωσε η ίδια πηγή. Όταν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις αυτές, τότε η ομάδα εργασίας θα μπορέσει ακόμη και με τηλεδιάσκεψη να δώσει θετική σύσταση και στο Εurogroup και στον ΕΜΣ.

Η συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου θα εξαρτηθεί από την εξέταση τόσο των δύο νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις που ανέπεμψε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα άλλων τεσσάρων νομοθετημάτων, τα οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η τελική ακρόαση του Ανωτάτου έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου, η οποία έπεται της τακτικής συνεδρίας του Eurogroup που είναι ορισμένη για τις 13 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Eurostat: Αύξηση κατά 100 εκατ. στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου