ΚΥΠΡΟΣ

DW: «Νέο κλίμα» για το κυπριακό από τη Ν. Υόρκη

DW: «Νέο κλίμα» για το κυπριακό από τη Ν. Υόρκη

Κινητικότητα στο κυπριακό, μετά τη συνάντηση του αμερικανού υπ. Εξ. Τζον Κέρι με τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη δύο μέρες πριν τη Γ.Σ του ΟΗΕ.

Την πρόθεση των ΗΠΑ να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού, εξέφρασε ο αμερικανός υπ. Εξωτερικων, Τζον Κέρι, στον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, σε συνάντηση που είχαν χθες στη Ν. Υόρκη.

Στο πλαίσιο της προσωπικής του εμπλοκής στη διαδικασία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενδέχεται μάλιστα να επισκεφθεί τη Λευκωσία ίσως και εντός του προσεχούς διμήνου, όπως άφησαν να εννοηθεί στενοί του συνεργάτες.

Στο μεταξύ ο Τζον Κερι θα εχει επαφές και με την τουρκική πλευρά τις επόμενες ημέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αρχίζει τυπικά την Τετάρτη, και ενώ θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής για την «κλιματική αλλαγή».

Έμφαση στη στάση της Άγκυρας

Στο πλαίσιο της συνάντησης Κέρι-Aναστασιάδη, ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών μετέφερε την εκτίμηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, ενώ και ο κ. Αναστασιάδης περιορίσθηκε να σημειώσει ότι αν όντως αυτό ισχύσει θα διαφανεί από τη συμπεριφορά της Άγκυρας και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το προσεχές διάστημα.
Δεν εξετάστηκε η προοπτική διορισμού ειδικού συντονιστή των ΗΠΑ για το κυπριακό, ωστόσο αρμόδιοι αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν αυξημένη σημασία στο «νέο κλίμα» που δημιουργήθηκε από την παρουσία του νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης

Αναλαμβάνει δράση ο Τζον Κέρι για το Κυπριακό