ΚΥΠΡΟΣ

Γιωρκάτζη: Καλεί σε παραίτηση το ΔΣ της Τρ. Κύπρου

Γιωρκάτζη: Καλεί σε παραίτηση το ΔΣ της Τρ. Κύπρου

Επιστολή της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία καλεί ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου να παραιτηθεί αποκάλυψε το Sigma.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου η Διοικητής της Κεντρικής καλεί όλα τα μέλη του ΔΣ να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους με εφαρμογή από την ημερομηνία της επερχόμενης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα καλεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο ενδιάμεσο διάστημα να αποφύγουν την λήψη αποφάσεων που αφορούν θέματα στρατηγικής και ενδεχομένως. Όπως εξηγεί, αυτό ζητείται για να αποφευχθεί η δημιουργία τετελεσμένων, τα οποία προσθέτει θα ήταν ορθό να τύχουν χειρισμού από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναμένει την θετική ανταπόκριση των μελών στο κάλεσμά της. Σήμερα υποβλήθηκε στην Κεντρική αίτηση του Wilburn Ross για συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Πρόκειται για τον επενδυτή που κάλυψε με 416 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου και κατέχει περίπου το 19% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία της Κεντρικής, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να είναι λιγότερα από 13. Το ΔΣ της τράπεζας αριθμεί ήδη 14 και ως εκ τούτου η Διοικητής, αναφέρει ότι η αίτηση Ross δεν μπορεί να εξεταστεί.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην παρουσία του μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο

Ο Wilburn Ross που βρίσκεται στην Κύπρο δικαιούται να διεκδικήσει εκλογή στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Η ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης θα αποφασιστεί αύριο κατά τη συνεδρία του ΔΣ, ωστόσο η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναφέρει ότι θα πρέπει να συγκληθεί τάχιστα.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επικαλείται επίσης τη διαφοροποίηση της μετοχικής δομής της Τράπεζας μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και αναφέρει ότι θεωρεί πρέπον αλλά και επιβεβλημένο, από απόψεως εφαρμογής σωστής εταιρικής διακυβέρνησης να δοθεί η ευκαιρία σε όλους του μετόχους να επιλέξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι τα υφιστάμενα μέλη διατηρούν το δικαίωμα να επαναδικδικήσουν την εκλογή τους, ωστόσο σίγουρα θα υπάρξουν νέα πρόσωπα και το δεδομένο είναι ότι το ένα θα είναι ο μεγαλομέτοχος Ross.

Τι λέει το καταστατικό

Το καταστατικό της Τράπεζας δεν επιτρέπει την ομαδική παραίτηση και αναφέρει πως μόνο το 1/3 των μελών υποχρεούνται να παραιτηθούν. Συνεπώς μιλώντας αυστηρώς νομικά τα μέλη δεν υποχρεούνται να παραιτηθούν.

Φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι οι μέτοχοι που έχουν επενδύσει λεφτά θέλουν να έχουν παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο και να λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων.

Πέραν τούτων γεννόνται πολλά ερωτήματα γύρω από την παρέμβαση αυτή την Κεντρικής.

Για παράδειγμα εάν έρθει τις επόμενες μέρες μια καλή οικονομική πρόταση, π.χ. για επενδύσεις σε θυγατρικές της τράπεζας στο εξωτερικό τί θα γίνει όταν το υφιστάμενο ΔΣ καλείται να μην λαμβάνει αποφάσεις στρατηγικής;


Πηγη ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Στην Ιορδανία ο Πρόεδρος της Βουλής