ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκία: Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία: Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Λάδι στη… φωτιά που άναψε η ίδια, συνεχίζει να ρίχνει η Άγκυρα καθιστώντας σαφές πως δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νοτίως της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

«Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ". Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι», υποστήριξε , προσθέτοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», ενώ η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών.

Ο Νταβούτογλου είπε, επίσης, ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι η έξοδος του BARBAROS στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση». Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία…

Διαβάστεα ακόμα:

Ο Νταβούτογλου προκαλεί ξανά: Η ελληνική χούντα κατέλυσε την Κυπριακή Δημοκρατία