ΚΥΠΡΟΣ

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την απόλυτη όξυνση των πνευμάτων επιθυμούν οι Τούρκοι οι οποίοι και την Τρίτη, 28 Οκτώβρη συνεχίζουν να προκαλούν με τις κινήσεις τους στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι παράνομες σεισμογραφικές έρευνες που πραγματοποιεί στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου το «Μπαρμπαρός» συνεχίζεται και μάλιστα το σεισμογραφικό πλοίο βρέθηκε ξανά στα ανοιχτά της Λεμεσού και πιο συγκεκριμένα στο οικόπεδο 9, μόλις 11 ναυτικά μίλια από τη γεώτρηση που πραγματοποιεί τα γεωτρύπανο Saipem 10000.

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει παράνομα το νοτιοανατολικό άκρος της ευρύτερης περιοχής και το Μπαρμπαρός βρέθηκε εκεί, έπιτα από μια εβδομάδα, αφού το είχε ξανακάνει την Τρίτη, 21 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με την πλευρά των Κυπρίων πλέον το Μπαρμπαρός έχει ξεκινήσει τη «σάρωση» της ζώνης.

Έντονη ήταν πάντως η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος σημείωσε: «Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς».

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας ανήκει στο Κράτος και συνεπώς μετά τη λύση τα οφέλη εκ της αξιοποιήσεως του θα καρπούται το σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας. Ως εκ τούτου, στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπριών δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων, αλλά φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα».

Να σημειωθεί πως η Άγκυρα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να αγοράσει και να εγκαταστήσει στην περιοχή δική της πλατφόρμα.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικό υποβρύχιο «κατασκοπεύει» την Κυπριακή ΑΟΖ