ΚΥΠΡΟΣ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της και προτίθεται να βοηθήσει σχετικά με τις προκλήσεις των Τούρκων οι οποίοι καταπατούν την ΑΟΖ που δεν της ανήκει.

Αυτό ήταν το πόρισμα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής, 31 Οκτωβρίου 2014, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος εξέδωσε και ανακοίνωση, η οποία αναφέρει:

«Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ανανεωθείσες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και να επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών και υποσχέθηκε ότι θα ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να προωθήσουν μία αμοιβαίως αποδεκτή προσέγγιση στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων».

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν πως είναι άμεση ανάγκη η επανένωση της νήσου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην καλές υπηρεσίες του Ειδικού Συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σχετικές ειδήσεις