ΚΥΠΡΟΣ

Το θέμα υδρογονανθράκων συζήτησαν Ε/Κ και Τ/Κ βουλευτές

Το θέμα υδρογονανθράκων συζήτησαν Ε/Κ και Τ/Κ βουλευτές

Το θέμα των υδρογονανθράκων και η πιθανή εκμετάλλευση τους προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, συζητήθηκε μεταξύ των ηγετών και εκπροσώπων των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων, που συναντήθηκαν την Τετάρτη στα πλαίσια των τακτικών συνεδριάσεών τους στο Λήδρα Πάλας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανέγνωσε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Οξάνα Τόμοβα, τα κόμματα εξέφρασαν απόψεις σχετικά με το θέμα «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χρειάζεται μια σταθερή Κύπρο και χωρίς λύση η Κύπρος κινδυνεύει να δει την κρίση να περνά τις πύλες της. Από αυτή την άποψη, η ενέργεια είναι μια ευκαιρία για επιτυχία ή αποτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και την ευρύτερη περιοχή». Το θέμα προτάθηκε από το κόμμα Ενωμένοι Δημοκράτες, που φιλοξενούσε τη συνάντηση.

Η Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Πραξούλα Αντωνιάδου, σε γραπτή πρότασή της, αναφέρει ότι η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο με βάση το κοινώς συμφωνηθέν πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του δικού της φυσικού αερίου για εγχώρια κατανάλωση σε όλη την Κύπρο, οδηγώντας σε μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

«Εγώ ταπεινά προτείνω ο πρώτος αγωγός που θα κατασκευαστεί να μην είναι ούτε προς την Τουρκία ούτε προς την Ελλάδα. Θα πρέπει να είναι από το οικόπεδο «12» στις ακτές της Κύπρου! Από όπου το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορεί να διανεμηθεί στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, έτσι ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να ξεκινήσουν από τώρα να απολαμβάνουν χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και μια ανταγωνιστική οικονομία. Θα είναι μια ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά όλων των εμπλεκομένων και κυρίως προς τους Κύπριους, τόσο τους Τουρκοκυπρίους όσο και τους Ελληνοκυπρίους ", αναφέρει η γραπτή πρόταση των Ενωμένων Δημοκρατών.

Επιπλέον, η πρόταση λέει ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να ενισχύσει τη θέση της ως η πιθανή χώρα διέλευσης του φυσικού αερίου από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη με την επίλυση όλων των προβλημάτων -συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού - που εμποδίζουν την Τουρκία να αναλάβει τον ρόλο αυτό.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος καταναλωτής ενέργειας και μπορεί δυνητικά να φέρει τα δισεκατομμύρια στην οικονομία της Κύπρου από την αγορά ενέργειας. Μια άλλη επιλογή, σύμφωνα με το κόμμα, αν και όπως αναφέρεται πολύ πιο δαπανηρή, είναι ο αγωγός μέσω Ελλάδας.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις