ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΞ Κύπρου και Λιβάνου: Εργαλείο ειρήνης οι υδρογονάνθρακες

ΥΠΕΞ Κύπρου και Λιβάνου: Εργαλείο ειρήνης οι υδρογονάνθρακες

Την κοινή τους αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο ειρήνης και σταθερότητας με στόχο την επιδίωξη μιας ευρύτερης συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, εξέφρασαν σε συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου Ιωάννης Κασουλίδης και Gebran Bassil.

Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Λιβανέζο ομόλογό του για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ λέγοντας ότι τέτοιες μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, είπε ότι η Κύπρος εξέφρασε ετοιμότητα να συνδράμει το Λίβανο στη δική του διαδικασία αναφορικά με την έναρξη του πρώτου αδειοδοτικού γύρου για έρευνα και εκμετάλλευση του ΑΟΖ της χώρας.

Επίσης, συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον τομέα της ενέργειας, της αμυντικής συνεργασίας, της έρευνας και διάσωσης της φιλελευθεροποίησης πτήσεων και της αμοιβαίας προώθησης του τουρισμού.

Ενα θέμα, είπε ο κ. Κασουλίδης, που οι δύο χώρες επιθυμούν να προωθήσουν είναι η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή περιλαμβανομένων και των Χριστιανών, που σε κάποιες χώρες όπως το Ιράκ απειλούνται με εξαφάνιση.

Σε ό,τι αφορά την εξτρεμιστική δράση των Ισλαμιστών στην περιοχή, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Λίβανος είναι μια από τις πλέον ευάλωτες χώρες της περιοχής και χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Στο σημείο αυτό, ενημέρωσε τον Λιβανέζο ομόλογό του για τις ενέργειες της Κύπρου για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση του θέματος των Σύρων προσφύγων, καθώς και για τις μελλοντικές υποστηρικτικές ενέργειες της Κύπρου έναντι του Λιβάνου στην ΕΕ.

Ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ είπε ότι συμφώνησαν πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για διμερή συνεργασία και ότι αποφασίστηκε όπως οι δύο χώρες προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα που εκκρεμούν. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών στην ΑΟΖ τους και ότι κάθε είδους πρόκληση δεν είναι αποδεκτή.

Ερωτηθείς για την επικύρωση της συμφωνίας ΑΟΖ με την Κύπρο, είπε ότι γενικά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την 'επιθετική στάση' του Ισραήλ για μονομερή ενέργεια στην οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Λίβανος βρίσκεται σε μια διαδικασία όπου φιλικά μπορεί με την Κύπρο να αρχίσει διαπραγματεύσεις για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα.

Ερωτηθείς πότε ο Λίβανος θα επαναρχίσει τις ενέργειές του για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ του, είπε ότι για αυτό το θέμα χρειάζεται πολιτική απόφαση της χώρας, η οποία και θα ληφθεί σίγουρα, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα χρειαστεί, όπως ανέφερε, λέγοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν με διαφάνεια και με τον σωστό τρόπο.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο και για καλύτερη ένωση μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.

Σχετικές ειδήσεις