ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος περιμένει απάντηση από τη Κομισιόν για τις ΚΑ

Η Κύπρος περιμένει απάντηση από τη Κομισιόν για τις ΚΑ

Την απόφαση της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές αναμένει η κυβέρνηση.

Απόφαση, η οποία, με βάση τα όσα διαρρέουν από τις Βρυξέλλες, τοποθετείται εντός του πρώτου δεκαημέρου της νέας χρονιάς. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε θετική απόφαση δηλώνει ο Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ωστόσο πως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

«Ουδέποτε παρουσιάσαμε ωραιοποιημένη κατάσταση και για αυτό έχουμε υποχρέωση ως κυβέρνηση να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο ακόμη και για το αρνητικό. Αν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αρνητική, θα είναι ακαριαίες οι επιπτώσεις για την ίδια την επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών», δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης.

Δύο προτεραιότητες έχει καθορίσει η κυβέρνηση σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της Κομισιόν. Να διασφαλίσει πρώτον τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεύτερον την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το μερίδιο αγοράς των Κυπριακών Αερογραμμών δεν ξεπερνά το 10% και είναι συγκεντρωμένο σε κάποια δρομολόγια.

«'Μέσα από τα υφιστάμενα προγράμματα τα οποία παρέχονται από 70 εταιρείες ή και μέσα από καινούργια προγράμματα νέων αεροπορικών εταιρειών στόχος είναι ακόμη και στο αρνητικό ενδεχόμενο να μην επηρεαστεί αρνητικά η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Ryanair και η Aegean έχουν υποβάλει αίτηση για παραχώρηση άδειας ντόπιου αερομεταφορέα, παρόλο που μπορούν να εκτελούν δρομολόγια, χωρίς κανένα περιορισμό, σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

«'Η μόνη διαφορά ίσως είναι ότι σε κάποιες διακρατικές συμφωνίες που έχουμε π.χ. με Ρωσία. Η Ρωσία απαιτεί για να εφαρμόζεται αυτή η διακρατική συμφωνία να έχει άδεια ντόπιου αερομεταφορέα. Είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί να σκεφτώ ότι υπάρχει κάποια διαφοροποίηση», είπε ο Μάριος Δημητριάδης.

Οι αιτήσεις των δύο αεροπορικών εταιρειών εξετάζονται από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις