ΚΥΠΡΟΣ

«Στον αυτόματο» ο κυπριακός τουρισμός

«Στον αυτόματο» ο κυπριακός τουρισμός

Η Κύπρος κατέγραψε τη μικρότερη αύξηση αριθμού αφίξεων τουριστών σε σύγκριση με όλους τους κύριους ανταγωνιστές της, ενώ ασκείται κριτική για την έλλειψη οράματος και ανεπάρκεια στρατηγικών, ρίχνοντας την ευθύνη στον ΚΟΤ και το αρμόδιο Υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί που αναφέρονται στην έκθεση, απέχουν από αυτά που προβάλλονταν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, καθώς όπως προκύπτει, ο τομέας του τουρισμού συνέβαλε αρνητικά στην πραγματική ανάπτυξη από το 2000, με μείωση κατά 6% το 2013 σε σύγκριση με το 2000.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε όλο τον κόσμο οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 60%, από το 2001 μέχρι το 2013, οι αφίξεις στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 11%.

Σε ότι αφορά τα τουριστικά έσοδα, ενώ από το 2000-2012, στην Ελλάδα και την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 45 και 95%, στην Κύπρο αυξήθηκαν μόνο κατά 25%.

Αυτό σύμφωνα με την έκθεση, υποδεικνύει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ισπανία, αυξήθηκαν, παρά την υποτονική αύξηση στις αφίξεις. Η Κύπρος, δεν έχει πετύχει κανένα από τα δύο, καθώς δεν αυξήθηκαν ούτε οι αφίξεις αλλά ούτε και τα έσοδα μέσω της προσέλκυσης ποιοτικότερου τουρισμού.

Σε ότι αφορά τα αίτια αυτού του φαινομένου, η έκθεση αναφέρει ότι στην Κύπρο τα νήματα του τουρισμού κινούν λίγοι μεγάλοι παίκτες, κάτι που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα σημειώνεται ότι δεν γίνονται επενδύσεις στον τομέα, με τα ξενοδοχεία να επενδύουν κυρίως στην αύξηση των κλινών, διατηρώντας τις τιμές υψηλές. Αναφορά γίνεται και στο υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τα ακριβά τέλη των αεροδρομίων, τις τιμές των ξενοδοχείων, καθώς επίσης και στην έλλειψη μέσων δημόσιας μεταφοράς.

Πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις