ΚΥΠΡΟΣ

Χαμηλή η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στη Κύπρο

Χαμηλή η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στη Κύπρο

Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ήταν φέτος μέχρι πριν τις γιορτές πολύ χαμηλή λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου Στέφανος Στεφάνου.

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου συνέχισε, η κατανάλωση ήταν γύρω στο 50% πιο κάτω από την περσινή χρονιά, προσθέτοντας πως σ' αυτό συνέτειναν, οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και η οικονομική δυνατότητα του κάθε νοικοκυριού.

Επεσήμανε ωστόσο, πως τις τελευταίες δέκα μέρες λόγω του τσουχτερού κρύου αν και ο κόσμος δεν έχει μεγάλη οικονομική δυνατότητα, παραγγέλλει μικρές ποσότητες περίπου 200 ευρώ για να υπάρχει στο σπίτι του, σε περίπτωση κρύου προς χρήση .

Ο κ Στεφάνου ανέφερε ακόμη πως από τον Ιούνιο του 2014 οι τιμές στη διεθνή αγορά έχουν μειωθεί από περίπου τα 115- 120 δολάρια το βαρέλι, σήμερα να κυμαίνονται γύρω στα 56.

Πρόσθεσε, επίσης, "πως επειδή στην Κύπρο τα καύσιμα γίνονται εισαγωγή δεν μπορεί να επηρεαστεί η τιμή των καυσίμων από το Σύνδεσμο" ούτε - όπως είπε- "η αύξηση των τιμών εξαρτάται από εμάς".

Σήμερα, συνέχισε, "για τους δικούς τους λόγους κάποιες μεγάλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν αφήσει την τιμή του αργού πετρελαίου να πέσει τόσο χαμηλά", ενώ κάποιοι όπως είπε ισχυρίζονται, ότι αυτό το πράττουν, " είτε για να βγάλουν εκτός ανταγωνισμού την Βενεζουέλα και τη Ρωσία, είτε για να αποκλείσουν την παραγωγή πετρελαίου από το σχιστόλιθο, το οποίο γίνεται στην Αμερική τα τελευταία χρόνια".

O κ. Στεφάνου σημείωσε πως σ' αυτές τις χώρες το κόστος παραγωγής είναι αρκετά υψηλό γύρω στα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι .

Όσο για τη βενζίνη είπε πως η τιμή της έχει πέσει σήμερα και πως δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις από τούδε και στο εξής.
ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις