ΚΥΠΡΟΣ

Ταλάτ: Ανησυχούν και οι Τ/κ για τη παρουσία Barbaros

Ταλάτ: Ανησυχούν και οι Τ/κ για τη παρουσία Barbaros

Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία δεν έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο "Μπαρμπαρός", που έχει αγκυροβολήσει ανοικτά της Αμμοχώστου, θα ξαναβγεί για έρευνες στις 5 Ιανουαρίου, επισημαίνει ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστηρίζοντας ότι ο Ντερβίς Έρογλου θα πρέπει να ηγηθεί της διαδικασίας των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", λέγεται πως το σεισμογραφικό της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ θα αρχίσει έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις 5 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχολιάζοντας την επίδραση που οι εξελίξεις έχουν στις διαπραγματεύσεις, είπε πως τα γεγονότα βιώνονται περισσότερο από την ε/κ πλευρά και την Τουρκία, ενώ η τ/κ πλευρά "δεν έχει φωνή". Ο Έρογλου, πρόσθεσε, πρέπει να βγει και να στηρίξει τη διαδικασία και να την κατευθύνει.

Στις δηλώσεις του στην "Γενί Ντουζέν" ο κ. Ταλάτ ανέφερε επίσης ότι τα γεγονότα (που αφορούν την κινητικότητα του Μπαρμπαρός) προκαλούν ανησυχία και στους Τ/κ και πρέπει να υποστηριχθούν τα δικά τους δικαιώματα. "Έχει γίνει αποδεκτό ότι υπάρχουν δικαιώματα των Τ/κ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Οι Ε/κ το έχουν αποδεχθεί αυτό. Είναι φυσικό να ζητείται η στήριξη της Τουρκίας για την προστασία αυτών των δικαιωμάτων". Ωστόσο, κατέληξε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η ιστορία με αυτόν τον τρόπο και πρόσθεσε ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου θα πρέπει να κατευθύνει τη διαδικασία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις