ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή ΠτΔ στη Βουλή για αναστολή εκποιήσεων

Επιστολή ΠτΔ στη Βουλή για αναστολή εκποιήσεων

Να μην εμμείνουν στην απόφασή τους για αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις καλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τους Βουλευτές, σημειώνοντας ότι με τη ψήφιση του νόμου κλονίζεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό αναφέρει στην επιστολή του ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την οποία αναπέμπει το νόμο που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 18 Δεκεμβρίου 2014, αναστέλλοντας ως το τέλος Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του βασικού νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων που είχε ψηφίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το θέμα θα τεθεί ενώπιον των Βουλευτών σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών αύριο, Τρίτη 13/1/2013) στις 11.15.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζει τους Βουλευτές ότι «με την ισχύ της παρούσας νομοθεσίας (βασικός νόμος για τις εκποιήσεις) ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες της ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατίας επωφελήθηκε δανειοδότησης γύρω στα 350 εκ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου».

Επιπρόσθετα αυτού, συνεχίζει, «θα εγκριθεί επιπρόσθετα η δανειοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 85 εκ. Ευρώ, η οποία έγκριση έχει ανασταλεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «με τη ψήφιση του παρόντος νόμου και την αναστολή της ψήφισης της νομοθεσία κλονίζεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα τόσο σε σχέση με τους παρόντες δανειστές και στους οποιουσδήποτε νέους δανειστές».

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι ο νόμος «εκ των πραγμάτων για να μπορεί να εφαρμοστεί πρέπει να εγκριθούν κι οι νέοι κανονισμοί πώλησης».

Αυτοί βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο στο Γενικό Εισαγγελέα και θα κατατεθούν για έγκριση στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εγκριθούν από το Υπουργικό.

«Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε εκποίηση ακινήτου», επισημαίνει.

Σημειώνει επίσης ότι «παράλληλα προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι όλες νομοθεσίες που πλαισιώνουν το σχέδιο αφερεγγυότητας».

Με βάση τα επιχειρήματά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγείται «όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων, μην εμμείνει στην απόφασή της, αποδεχόμενη την αναπομπή».

Δεν αποκλείουν νέα αναστολή τα κόμματα

Πάντως, όπως προκύπτει από δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την πρωινή συνάντηση στο Προεδρικό, τα κόμματα δεν αποκλείουν νέα αναστολή των εκποιήσεων, μέχρι και την ολοκλήρωση και εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Η αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου που ψήφισε η Βουλή, για αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνεδρίας του Νομοθετικού Σώματος για το νέο έτος.

Με βάση της συνταγματικές διατάξεις η Βουλή μπορεί είτε να αποδεχθεί την αναπομπή είτε όχι ψηφίζοντας ξανά το νόμο.

Στην ατζέντα βρίσκονται δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια που σχετίζονται με το μνημόνιο και αφορούν τις εργασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη μακροπροληπτική τους εποπτεία και ζητήθηκε από την εκτελεστική εξουσία να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην ατζέντα είναι εγγεγραμμένο και σημαντικό νομοσχέδιο και για τις άδειες των εθνοφρουρών και για τη θητεία που υπηρετούν οι εκ μητρογονίας άρρενες πολίτες της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αυξάνει την άδεια των εθνοφρουρών ανάλογα με την απόσταση της κατοικίας τους από την μονάδα υπηρεσίας, παραχώρηση αδειών σε εθνοφρουρούς που συμμετέχουν σε Ολυμπιάδες μαθημάτων και 15 ημέρες άδεια στους εθνοφρουρούς που απολύονται και θα παρακαθίσουν σε προεισαγωγικές εξετάσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αύξηση της θητείας των εκ μητρογονίας αρρένων πολιτών από 6 μήνες σε 24 μήνες όπως είναι η θητεία και για τους εκ πατρογονίας Κύπριους πολίτες.

Η αύξηση της θητείας κρίθηκε αναγκαία ενόψει του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπόλογη ενώπιον του ΕΔΑΔ μετά από προσφυγή εκ πατρογονίας άρρενος πολίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ