ΚΥΠΡΟΣ

Υπ. Εργασίας: Αύξηση 3,6% στο λιανεμπόριο λόγω Κυριακής

Υπ. Εργασίας: Αύξηση 3,6% στο λιανεμπόριο λόγω Κυριακής

Αύξηση 3,6% σημεώθηκε στο λιανικό εμπόριο και αυτό οφείλεται στο ότι τα καταστήματα μένουν ανοικτά την Κυριακή, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία συζήτησε το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι μετά από τις τελευταίες συναντήσεις και προσπάθειες από τον Διευθυντή των Εργασιακών Σχέσεων αλλά και από την ίδια προσωπικά, δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων για να μπορέσουν να ετοιμάσουν μία νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν πολύ απλό χωρίς συναίνεση να ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο και να το φέρουν στη Βουλή. Το διάταγμα που εξεδόθη τον Ιανουάριο ισχύει μέχρι τον Απρίλιο και οι ώρες για την Κυριακή έχουν διαφοροποιηθεί, δηλαδή τα καταστήματα ανοίγουν στις 11 και κλείνουν στις 7 το βράδυ, είπε.

Όπως ανέφερε, κάθε Κυριακή γίνονται έλεγχοι από το αρμόδιο τμήμα για την τήρηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων.

Κατά το 2014, συνέχισε η Υπουργός Εργασίας, έχουν γίνει 2.050 επιθεωρήσεις και 210 ποινικές διώξεις όσον αφορά την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Δείξαμε ως Υπουργείο την αποφασιστικότητα μας με τις ποινικές διώξεις. Δεν υπάρχει ούτε μία καταγγελία στο Υπουργείο επώνυμη ή ανώνυμη που δεν έχει εξεταστεί. Ως Υπουργείο έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια με όλους τους εμπλεκόμενους, έχουμε ακούσει τα επιχειρήματα όλων των εμπλεκομένων. Πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα ο τομέας των περιπτέρων και των φούρνων αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία έχουν επεξηγηθεί σε μας. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν στο λιανικό εμπόριο είναι ότι όλοι πουλούν όλα. Στα αρτοποιεία υπάρχουν έτοιμα φαγητά και είδη ζαχαροπλαστικής, τα περίπτερα πωλούν αρκετά προϊόντα, οι υπεραγορές πουλούν τα πάντα. Υπάρχει πρόβλημα ταυτότητας, το τι πωλεί ο καθένας», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής για το θέμα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εργασίας το θέμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου και συγκεκριμένα το θέμα της Κυριακής εάν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοικτά ή όχι.

«Η απόφαση ήταν ότι τα καταστήματα είναι ανοικτά την Κυριακή του λιανικού εμπορίου μεταξύ 11-7. Ακούστηκαν οι απόψεις των εμπλεκομένων. Ήταν πρόδηλο ότι δεν υπάρχει συναίνεση από όλους τους εμπλεκόμενους. Άλλοι επιθυμούν να μένουν ανοικτά τα καταστήματα, άλλοι επιθυμούν να μην είναι ανοικτά. Ο στόχος ήταν η αύξηση του λιανικού εμπορίου και πράγματι με βάση τα στατιστικά στοιχεία υπάρχει μια αύξηση 3,6% και η πρόσληψη όσων περισσοτέρων μπορούμε στα καταστήματα λιανικού εμπορίου όπου υπήρξε μία πρόσληψη της τάξης των 7.000 περίπου προσώπων από 1/7/2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 όπου υπάρχουν και τα διαθέσιμα στοιχεία», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα γίνουν κι άλλες προσπάθειες για να βρεθεί μια χρυσή τομή. «Πρέπει να πω ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί συναινετική λύση έτσι ώστε να μπορέσει να ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο όπου θα υπάρχει κατά πλειοψηφία τουλάχιστον μεταξύ των εμπλεκομένων σύμφωνη γνώμη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για την πρόταση του ΑΚΕΛ, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι όταν κατατεθεί η πρόταση θα μελετηθεί και από τους ίδιους.

Φακοντής: Οι μικρομεσαίοι κλείνουν
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του μετά το τέλος συνεδρίας, είπε ότι ούτε και σήμερα επιτεύχθηκε οποιοδήποτε ξεκαθάρισμα αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα του τουριστικού ωραρίου στα καταστήματα.

«Η Υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει στην Επιτροπή ότι δεν κατάφερε μέχρι σήμερα στις διαβουλεύσεις που έχει κάνει να βρει τη χρυσή τομή, ούτως ώστε να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, όπως είχε υποσχεθεί για ρύθμιση του τουριστικού ωραρίου. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα συνεχίζονται και αυξάνονται.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Η κραυγή αγωνίας μεγαλώνει και δεν φαίνεται να υπάρχει λύση στο πρόβλημα μέχρι σήμερα. Η Κυβέρνηση είτε δεν ακούει αυτή την κραυγή αγωνίας είτε κατά την κυπριακή παροιμία 'στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα' », πρόσθεσε.

Η Βουλή, συνέχισε ο κ. Φακοντής, δεν θα παραμείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην αδυναμία ή και απροθυμία της Κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα.

«Ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ επεξεργαζόμαστε πρόταση νόμου η οποία σύντομα θα είναι ενώπιον της Βουλής σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Είναι ακατανόητο να υπάρχει εργασία από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή, 18 ώρες την ημέρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορεί αυτή η κοινωνία στον 21ο αιώνα να δεχθεί αυτές τις λύσεις και ουσιαστικά να μεταφερθούμε στο εργασιακό μεσαίωνα. Οφείλουμε και πρέπει να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι μελετούν δύο εναλλακτικές προτάσεις.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ως ΑΚΕΛ πάρει την τελική μας απόφαση. Η μια επιλογή θα είναι η αφαίρεση της δυνατότητας έκδοσης διαταγμάτων από πλευράς της Υπουργού όπως προνοεί ο νόμος με την αντικατάσταση τους με κανονισμούς και να υποχρεωθεί η Κυβέρνηση να έρθει ενώπιον της Βουλής με κανονισμούς για να ρυθμίσουμε το θέμα των ωραρίων.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών και της χρονικής περιόδου. Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί έχει να κάνει με το τι είναι τουριστικό κατάστημα.

Θα ήταν καλύτερα και πιο αποδοτικό εάν επιλυόταν αυτό το ζήτημα μέσα από τον ορισμό από την ίδια την Κυβέρνηση τι είναι το ειδικό κατάστημα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βγάλει όλους από το αδιέξοδο. Θα μελετήσουμε και σύντομα θα είμαστε ενώπιον της Βουλής με συγκεκριμένη πρόταση είτε μόνη μας ως ΑΚΕΛ είτε σε συνεργασία με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τους κανονισμούς θα τους αποφασίζει η Βουλή κάθε φορά, ο κ. Φακοντής είπε ότι εάν και εφόσον επιχειρείται αλλαγή στους κανονισμούς είναι υποχρεωμένη η Κυβέρνηση να φέρνει τους νέους κανονισμούς ενώπιον της Βουλής για συζήτηση, τροποποίηση και έγκριση. -

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις