ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης: Η ανάκληση της NAVTEX, κλειδί για τις συνομιλίες

Χριστοδουλίδης: Η ανάκληση της NAVTEX, κλειδί για τις συνομιλίες

Κλειδί για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό είναι η ανάκληση της οδηγίας προς Ναυτιλλομένους που εξέδωσε η Τουρκία, γνωστή ως NAVTEX, δήλωσε σήμερα (6/2/2015) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε τ/κ και τουρκικά ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα του για την επίλυση του Κυπριακού και έστειλε το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος παρουσίασε τις πραγματικές διαστάσεις κάποιων θεμάτων, «όπως για παράδειγμα πώς έξι μέρες πριν από την έναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την παράνομη έκδοση οδηγίας προς Ναυτιλλομένους».

«θεωρούμε σημαντικό να υπάρχει αυτή η επαφή με τους Τ/κ, να ενημερώνονται για τα πραγματικά δεδομένα, πώς έχουν οι εξελίξεις», είπε και πρόσθεσε ότι «καθυστερήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι το οποίο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθεί».

Ανέφερε ότι «έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν τους Τ/κ και είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τις θέσεις της ε/κ πλευράς από πρώτο χέρι».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Cyprus Weekly ότι μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ενδεχομένως να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε μια ελπίδα. Ευελπιστούμε να καταστεί εφικτό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να διεξαχθούν σε ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει να υπάρξει προοπτική θετικής κατάληξης».

«Κλειδί για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι η ανάκληση της οδηγίας προς Ναυτιλλομένους που εξέδωσε η Άγκυρα, μια παράνομη ενέργεια που δείχνει ότι η Τουρκία δεν σέβεται τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της», είπε.

Ευελπιστούμε, συνέχισε, «ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια ενέργεια που θα επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις