ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Να διατηρηθούν οι δεσμοί Κύπρου - Ρωσίας

Αναστασιάδης: Να διατηρηθούν οι δεσμοί Κύπρου - Ρωσίας

H Λευκωσία θα διατηρήσει τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, ανεξάρτητα από τη συνεργασία και των δύο χωρών με τρίτες χώρες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε στην Μόσχα.

Στις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και για τη Ρωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος «θεώρησα ότι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης ήταν η εδώ παρουσία μου, τούτη την ώρα, που μαρτυρεί και την αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τους στενούς δεσμούς και τη φιλία μας ανεξάρτητα των επιλογών μας για συνεργασία με τρίτες χώρες» και από τις δύο πλευρές.

«Οι στρατηγικές συνεργασίες εξάλλου δεν στρέφονται εναντίον κάποιας άλλης χώρας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Κύπρο. Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του όχι μόνο για την πρόσκληση και τη συνάντηση που είχαν αλλά και για τις διαχρονικές ιστορικές σχέσεις που διατηρούν τόσο οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις και οι δύο λαοί.

Από πλευράς του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ότι «δεν έχω μεγάλη ανάγκη να κάνω μεγάλους χαρακτηρισμούς σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας Κύπρου».

«Οι σχέσεις μας είναι γνωστές, παλιές, φιλικές», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο. «Ξέρω ότι μόλις τώρα είχατε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό", ανέφερε, προσθέτοντας, ότι «είμαι σίγουρος πως έχετε συζητήσει συγκεκριμένα θέματα συνεργασίας».

Παράλληλα εξέφρασε και ο ίδιος την επιθυμία του να διευρυνθούν τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή την ώρα Πρόεδρος Αναστασιάδης και Βλαντιμίρ Πούτιν παρακάθονται σε κατ' ιδίαν συνάντηση. Νωρίτερα ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα αναμένεται να υπογραφεί σημαντικός αριθμός συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση με Μεντβέντεφ

Κατά τη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Ντμίτρι Μεντβέντεβ, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι δύο χώρες κλείνουν φέτος τα 55 χρόνια από την εγκαθίδρυση των σχέσεων τους, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του ιδίου, επί προεδρίας του, το 2010 στην Κύπρο καθώς και στις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί τότε, προστέθοντας πως οι δύο πλευρές θα υπογράψουν σημαντικές σημφωνίες και σήμερα.

Μάλιστα ο κ. Μεντβέντεβ σημείωσε χαριτολογώντας την ικανοποίησή του για το γεγονός πως ο κ. Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Παρασκευή και την «μικρή πατρίδα» του ιδίου και του κ. Πούτιν, την Αγία Πετρούπολη.

Η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Λευκωσίας-Μόσχας, με την υπογραφή δώδεκα συνολικά συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας. Θα ανανεωθεί επίσης υφιστάμενη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Δούμα ενέκρινε αναδιάρθρωση δανείου προς Κύπρο

Η Ρωσική Δούμα επικύρωσε χθες (24/2/2015) την αναδιάρθρωση του δανείου της Ρωσίας προς την Κύπρο, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ύστερα από σχετική πρόταση που κατέθεσε η ρωσική κυβέρνηση. Η έναρξη εξόφλησης του δανείου παρατείνεται από το 2018 στο 2022 και το επιτόκιο μειώνεται από 4,5% σε 2,5%.

Το ανακοίνωσε το πρωί ο Πρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στον Πρόεδρο της Δούμας ότι η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας εντός ΕΕ.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κύπρος ανέκαθεν υποστήριζε ότι το Ουκρανικό πρέπει να επιλυθεί όχι με στρατιωτικά μέσα, αλλά μέσω της διπλωματικής οδού και ότι η Κύπρος υποστηρίζει τις δύο συμφωνίες του Μινσκ.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις