ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Η Ρωσία θα μας βοηθήσει στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Η Ρωσία θα μας βοηθήσει στο Κυπριακό

Σημαντική στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του στη Ρωσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος σε φοιτητές, σε εκδήλωση στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας με θέμα «Θεμελιώδεις πτυχές των κυπρο-ρωσικών σχέσεων».

Στο πλαίσιο της τελετής, υπεγράφη συμφωνία για συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσική Κυβέρνηση και την Κρατική Δούμα για την αναδιάρθρωση του κυπριακού δανείου καθώς και για την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει ο ρωσικός λαός, και ιδιαίτερα οι Ρώσοι που διαμένουν στην Κύπρο, προς στην κυπριακή οικονομία.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, προσθέτοντας ότι η στάση της Κύπρου στο Ουκρανικό εκτιμάται από τη ρωσική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την αμέριστη και συνεπή στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αγώνα της Κύπρου για εξεύρεση διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Ακολούθως ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την έκδοση navtex, κάτι που οδήγησε στην αναστολή των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επεσήμανε ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να αποτελέσουν το πλέον ισχυρό κίνητρο για ένα ουσιαστικό διάλογο στο Κυπριακό μακριά από απειλές και εκβιασμούς και εξέφρασε την προσήλωση του στην επίτευξη δίκαιης λύσης.

Για μένα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο και αυτό είναι η επίτευξη διευθέτησης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως προνοείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία έχει ρόλο να διαδραματίσει με τη θετική συμβολή της στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας αλλά και με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού η Κύπρος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στο να οικοδομηθούν γέφυρες προς όφελος όλων.

Σχετικές ειδήσεις