ΚΥΠΡΟΣ

Υπόθεση δωροδοκίας: Ο Κληρίδης απορρίπτει την επιστολή Αναστασιάδη

Υπόθεση δωροδοκίας: Ο Κληρίδης απορρίπτει την επιστολή  Αναστασιάδη

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ουσιαστικά απέρριψε την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη η οποία συνιστούσε προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ του Προεδρικού Μεγάρου και της Γενικής Εισαγγελίας, αλλά άφησε ένα μικρό παράθυρο εξόδου από την κρίση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε την εισήγηση Αναστασιάδη για διορισμό ποινικού ανακριτού από τον ίδιο ή από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν αιτήματος του για να διερευνήσει όλες τις αναφορές στην Νομική Υπηρεσία, περιλαμβανομένων και εκείνων που διατύπωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η πρόκληση την οποία μου απευθύνετε, επικαλούμενος την ευαισθησία μου, έτσι ώστε εγώ ως Γενικός Εισαγγελέας να διορίσω ή να ζητήσω τον διορισμό ποινικών ανακριτών γα τα θέματα που έθιξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο από μια δεύτερη απόπειρα φθοράς και/ή εξευτελισμού θεσμών, με αφορμή απέλπιδες προσπάθειες δημιουργίας προπετάσματος καπνού από τον ίδιο εναντίον του οποίου εκδόθηκε τεκμηριωμένη έκθεση ποινικού ανακριτή», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Επίσης, απέρριψε τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, στην οποία χρησιμοποίησε τη λέξη «ντροπή» για να χαρακτηρίσει την αρχικώς εκφρασθείσα πρόθεση διορισμού ποινικού ανακριτή από το Υπουργικό Συμβούλιο οφειλόταν σε συναισθηματική φόρτιση.

«Αντίθετα ήταν μια συνειδητή επιλογή κατόπιν περίσκεψης, από την οποία δεν έχω τίποτε να αφαιρέσω. Αντίθετα, η δήλωσή μου αποσκοπούσε στην τήρηση της συνταγματικής τάξης και την προάσπιση και προστασία των εμπλεκομένων θεσμών, περιλαμβανομένου και του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Πάντως, αφήνει μικρό παράθυρο διεξόδου για εξέταση των ισχυρισμών του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα όχι από ποινικό ανακριτή αλλά από δικαστήριο στην πορεία της δίκης του κ. Ερωτοκρίτου.

«Με δεδομένη την προώθηση ποινικής δίωξης στη βάση των όσων έχει εξετάσει και αποφανθεί ο ποινικός ανακριτής κ. Π. Καλλής, τα όσα έχει προβάλει ο κ. Ερωτοκρίτου ως σχετιζόμενες με την υπόθεση ενέργειες εμπλεκομένων προσώπων, θα μπορούν να εγερθούν και να εξετασθούν από το εκδικάζον Δικαστήριο ως σχετικά με το επίδικα θέματα και δεν νομίζω προς υποβοήθηση αυτής της προσπάθειας να χρειάζεται η συνδρομή είτε του Υπουργικού Συμβουλίου είτε η δική μου», ανέφερε, ως κατάληξη, στην επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σχετικές ειδήσεις