ΚΥΠΡΟΣ

Προσδοκίες στη Λευκωσία από την εκλογή Ακιντζί

Προσδοκίες στη Λευκωσία από την εκλογή Ακιντζί

Σε μια νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται το κυπριακό ζήτημα, με τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στις εκλογές στα Κατεχόμενα. Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων διατηρεί στενές σχέσεις με πολλούς Ελληνοκύπριους πολιτικούς, αλλά και κοινωνικούς παράγοντες και γνωρίζει πολύ καλά ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναθέρμανση του δικοινοτικού διαλόγου καθώς και ότι ο κ. Ακιντζί θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις τετ α τετ με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνάντηση -διερευνητικού χαρακτήρα- μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Αναμένεται να γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων και να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τις προθέσεις του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά θα γίνει γενικότερη συζήτηση για το πώς θα αρχίσει ο διάλογος και η πρόθεση για μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδεχομένως να έχει και σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί για να καταλήξουν στην ημερομηνία της συνάντησης.

Η Λευκωσία αποτιμά κατ' αρχήν θετικά την εκλογή Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάσδης εξέφρασε μέσω Twitter την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η επιλογή του Μουσταφά Ακιντζί αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την κοινή μας πατρίδα. Προσβλέπω σε σύντομη συνάντησή μας».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου απέστειλε μήνυμα, στα ελληνικά και στα τουρκικά, με το οποίο εξέφραζε την ελπίδα του για λύση, συγχαίροντας τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ακιντζί και εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος να στηρίξει κάθε προσπάθεια, προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την εκλογή Ακιντζί ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ενώ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας έγραψε στο Twitter: «Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα προτιμούσε τον Ακιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών; Μένει να δούμε, εάν άλλαξε και ο συνομιλητής... η Άγκυρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, έγραψε στο Twitter: «Όποιοι ισχυρίζονται πως θα λυθεί το Κυπριακό επειδή έχει αλλάξει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, απλά αποενοχοποιούν την Τουρκία».

Σχετικές ειδήσεις