ΚΥΠΡΟΣ

Ερντογάν σε Ακιντζί: Δίκαιη λύση στο Κυπριακό, όχι όμως με όποιο κόστος

Ερντογάν σε Ακιντζί: Δίκαιη λύση στο Κυπριακό, όχι όμως με όποιο κόστος

Στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, συνεχίζει να στοχεύει η Τουρκία, επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσματα στα Κατεχόμενα.

Αυτό υπογραμμίζει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με όποιο κόστος.

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος απέστειλε το τηλεγράφημά του χθες το βράδυ (26/4/2015). Επίσης, συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ σήμερα το πρωί (27/4/2015) συνεχάρη τον Μουσταφά Ακκιντζί τηλεφωνικώς και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα, στο τηλεγράφημα του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται ότι τον συγχαίρει για την εκλογή του προσωπικά και εκ μέρους του τουρκικού έθνους.

"Η εκλογή σας έγινε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το Κυπριακό το οποίο εκκρεμεί εδώ και μισό αιώνα. Θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητά μας η επίτευξη μιας λύσης δίκαιης και βιώσιμης στο Κυπριακό κατά τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ που αναμένεται να ξεκινήσουν σε κάποιο διάστημα αργότερα", αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος και προσθέτει ωστόσο ότι "δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια στάση όμως για εξεύρεση λύσης με όποιο κόστος στο Κυπριακό το οποίο συνεχίζεται για μισό αιώνα και βασίζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού είναι η ε/κ πλευρά".

"Πιστεύω ότι στο Κυπριακό το οποίο το βλέπουμε ως εθνική υπόθεση θα συνεχιστεί και υπό τη δική σας ηγεσία η αγωνιστική αποφασιστικότητα και πίστη η οποία οδήγησε ώστε σήμερα οι Τ/κ να είναι ένας από τους δύο ίσους λαούς του νησιού", αναφέρεται στο τηλεγράφημα και προστίθεται: "Σε αυτή την κρίσιμη καμπή μέσα στην οποία δώσαμε τον κοινό μας αγώνα, η Τουρκία θα συνεχίσει ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη να εκπληρώνει με αποφασιστικότητα το καθήκον της και τις ευθύνες της οι οποίες απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες. Με αυτά τα συναισθήματα και σκέψεις σας μεταφέρων και πάλι τα συγχαρητήριά μου".

Την Πέμπτη αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο Ακιντζί

Στις 5 σήμερα το απόγευμα (27/4/2015) θα πάρει την εντολή της εκλογής του ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ την Τετάρτη θα ανακοινωθούν στην "επίσημη" εφημερίδα τα αποτελέσματα των "προεδρικών εκλογών".

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, την επόμενη ημέρα, Πέμπτη (30/4/2105) ο κ. Ακιντζί θα ορκιστεί ενώπιον της ολομέλειας της "βουλής" στις 4 το απόγευμα και αμέσως μετά, στις 5.30 θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο "προεδρικό". Αναμένεται να παραστούν και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, αν και δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε μέχρι τώρα.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις