ΚΥΠΡΟΣ

Πρωτοσέλιδο στα Τ/Κ ΜΜΕ η αντιπαράθεση Ερντογάν-Ακιντζί

Πρωτοσέλιδο στα Τ/Κ ΜΜΕ η αντιπαράθεση Ερντογάν-Ακιντζί

Η διαμάχη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του νέου Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας και κατεχομένων καθώς και τα σχετικά σχόλια του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, επικρατεί στα πρωτοσέλιδα του τουρκοκυπριακού Τύπου.

Η εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική), με τίτλο «Δείξε σεβασμό» αφιερώνει σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδο της στην < που ξεκίνησε μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του νέου Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όταν ο Ερντογάν κατέκρινε τον Τ/κ ηγέτη για τις δηλώσεις του μετά την "εκλογή" του, καλώντας τον να ακούσει με τα αυτιά του αυτά που λέει με το στόμα του. Ο κ. Ακιντζί, είχε πει ότι "πλέον δεν υπάρχει μικρή πατρίδα, αλλά δύο αδελφές χώρες" και ότι ο Ερντογάν πρέπει να σεβαστεί το όραμα του νέου Τ/κ ηγέτη. "Αυτή η χώρα έχει πληρώσει ένα τίμημα στη βόρεια Κύπρο, ένα τίμημα που συνεχίζει να πληρώνει. Αυτή στη στιγμή, ποιος είναι αυτός που δίνει μάχη στη διεθνή κοινότητα για τη βόρεια Κύπρο; Μήπως ο κύριος Ακιντζί νομίζει ότι αυτή τη μάχη μπορεί να την κάνει από μόνος του;", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε αμέσως και διερωτήθηκε εάν "η μικρή πατρίδα δεν πρέπει να μεγαλώσει ποτέ". Ο Ακκιντζί δήλωσε αργότερα, ότι σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Ερντογάν συνεχάρη τον Ακιντζί για την "εκλογή" του και του είπε ότι η "μάνα δεν θέλει να σταματήσει ποτέ να είναι μάνα", και ο Ακιντζί απάντησε ότι "τα παιδιά θέλουν να μεγαλώσουν". Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ακιντζί, είπε ότι "εμείς ως Τουρκία δεν ανακατευόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της ΤΔΒΚ. Μέχρι σήμερα οι σχέσεις ΤΔΒΚ με την Τουρκία χαρακτηρίζονται ως σχέσεις μητέρας πατρίδας - παιδιού. Δεν είναι θέμα μητέρας-παιδιού. Αυτός ο χαρακτηρισμός αποδεικνύει την ιδιαιτερότητα των μεταξύ μας σχέσεων και το βάθος και την αυθεντικότητα τους". Δήλωσε ακόμα την στήριξη του προς τον Ακιντζί.

Με τίτλο "Λογομαχία για την 'μικρή' πατρίδα", η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" (Φωνή του λαού), αφιερώνει επίσης σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδο της στην διαμάχη μεταξύ Ερτογάν και Ακκιντζί. Η διαμάχη αυτή ξεκίνησε όταν ο Ακιντζί, αμέσως μετά την "εκλογή" του, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και "ΤΔΒΚ" δεν πρέπει να είναι σχέσεις μητέρας πατρίδας και μικρής πατρίδας, αλλά σχέσεις δύο αδελφών χωρών. Ο Ερντογάν κάλεσε τον Ακιντζί να ακούσει αυτά που λέει, τονίζοντας με επικριτικό ύφος ότι η Τουρκία πληρώνει τίμημα για τη βόρεια Κύπρο και ότι έχει δώσει μάρτυρες για αυτή, και ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να βλέπει την βόρεια Κύπρο ως παιδί της. Ο Ακιντζί απαντώντας αμέσως στις δηλώσεις του Ερντογάν είπε " Γιατί ενοχλούνται; Η Τουρκία δεν θέλει να μεγαλώσει αυτό το παιδί; Εμείς πρέπει να μείνουμε για πάντα παιδί; Να μην καταφέρουμε ποτέ να σταθούμε στα πόδια μας; Να μην γίνουμε πλέον ένας ώριμος άνθρωπος;". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα αποφάσισε όπως πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 14 Ιουνίου.

Η εφημερίδα "Χαβαντίς" (Είδηση), με τίτλο "Λόγια βαριά σαν μόλυβδος ", παραθέτει επίσης την διαμάχη μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, η οποία ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Ακκιντζί, ο οποίος αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων ζητά την δημιουργία ισότιμων σχέσεων, με τον Ερντογάν να απαντά με έντονο ύφος ότι η Τουρκία βοηθά τα κατεχόμενα ακριβώς γιατί υπάρχει η σχέση μητέρας-παιδιού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, είπε ότι δεν πρέπει να ενοχλείται κάποιος από την έκφραση σχέσης μητέρας-παιδιού, αλλά και από την άλλη δεν θα πρέπει να επεμβαίνει η Τουρκία στις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο χαρακτήρισε ως ικανό πολιτικό του οποίου η δήλωση ήταν θετική. Σε άλλο θέμα γράφει επίσης ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα αποφάσισε στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του όπως πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 14 Ιουνίου.

Με τίτλο "Ο λαός θέλει μια νέα πολιτική", η εφημερίδα "Κίπρις" (Κύπρος) γράφει ότι οι αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, αξιολογώντας την "εκλογική" νίκη του Μουσταφά Ακκιντζί, εξήγησαν ότι ο "λαός" με αυτή του την επιλογή δείχνει ότι θέλει αλλαγή στην πολιτική πορεία του τόπου και ότι η παλιά αντίληψης της πολιτικής έχει καταρρεύσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την Πέμπτη ο κ. Ακιντζί θα ορκιστεί ενώπιον της ολομέλειας της "βουλής" στις 4 το απόγευμα όπου θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Αλλού αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των "εκλογών" στα κατεχόμενα και την "εκλογή" του Μουσταφά Ακιντζί.

Η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" (Νέα τάξη), με τίτλο "Διαμάχη για την 'μικρή' πατρίδα", αναφέρεται επίσης στην σύγκρουση μεταξύ Ερντογάν και Ακιντζί, μετά τις δηλώσεις του νέου Τ/κ ηγέτη για το γεγονός ότι είναι καιρός οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων να γίνουν ισότιμες και όχι σχέσεις μητέρας-παιδιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποφασίστηκε όπως ο 32χρονος που συνελήφθη ως ύποπτος για το επεισόδιο πυροβολισμού που έλαβε χώρα σε κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, παραμείνει κρατούμενος για ακόμα δύο ημέρες, για σκοπούς ανάκρισης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τουρίστες που επισκέφθηκαν τον Τάφο του Βασιλέα στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Σέργιος της Αμμοχώστου, δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο, γιατί ο υπάλληλος δεν βρισκόταν στο καθήκον του.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις