ΚΥΠΡΟΣ

Απεσταλμένο της ΕΕ για το Κυπριακό ζητά ο Ομήρου

Απεσταλμένο της ΕΕ για το Κυπριακό ζητά ο Ομήρου

Το διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με την νέα Πρέσβειρα της Τσεχίας στην Κύπρο Χέλενα Μαμπάσοβα.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου προέβη σε ενημέρωση για την επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι η ανάδειξη του κ. Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά θετική εξέλιξη. Τόνισε, ωστόσο, ότι το κλειδί για τη λύση παραμένει στα χέρια της Άγκυρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη διαδικασία, με το διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ένωσης, ο οποίος να παρακολουθεί κατά πόσο οι όποιες πρόνοιες της ενδεχόμενης λύσης θα συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου εξέφρασε εκτίμηση για την αλληλεγγύη που επέδειξε η τότε Τσεχοσλοβακία έναντι της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Εξήρε δε τις πολύ καλές σχέσεις στη συνέχεια μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας, οι οποίες εκτείνονται και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο και επισφραγίστηκαν με προ διμηνίας επίσημη επίσκεψη του κ. Ομήρου στην Πράγα.

Από την πλευρά της, η κ. Μπαμπάσοβα, αφού αναφέρθηκε στις πολύ καλές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις Λευκωσίας – Πράγας, εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού και συμφώνησε με την πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Προέβη επίσης σε εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος στήριξης της Κυπριακή οικονομίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις