ΚΥΠΡΟΣ

EBRD: Στήριξη της Κύπρου

EBRD: Στήριξη της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προκειμένου ο αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία να είναι ελάχιστος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Κύπρο, Λιμπόρ Κροκόσκα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της πρώτης Ενημερωτικής Συνάντησης της EBRD με θέμα τη «Χρηματοδότηση Εξωτερικού Εμπορίου με την Κύπρο», στη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Κροκόσκα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε επίσης και το τι συμβαίνει εδώ στην Κύπρο και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η ελληνική κρίση δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Κύπρο», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι «θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε τη σταθερότητα τόσο του χρηματοπιστωτικού τομέα όσο και των τοπικών εταιρειών έτσι ώστε ο αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία να είναι ελάχιστος».

O Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος ήταν ένας εκ των βασικών ομιλητών της Συνάντησης, σε δηλώσεις του επίσης στο ΚΥΠΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μια αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της θα έχει επιπτώσεις πάνω στην κυπριακή οικονομία λόγω της μεγάλης εξάρτησης που υπάρχει στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Είναι προς το συμφέρον μας να βρεθεί μια συμφωνία για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη έτσι ώστε να μην διαταραχθούν αυτές οι σχέσεις» είπε.

Ο κ. Τσιακκής χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έχει απομονωθεί από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας «άρα δεν φοβόμαστε επιπτώσεις σ’ αυτό τον τομέα».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου Μιχάλης Λούης δήλωσε στο ΚΥΠΕ είπε ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες όλες οι κυπριακές τράπεζες ελληνικών συμφερόντων με δικές τους πρωτοβουλίες και με πρωτοβουλίες της Κεντρικής Τράπεζας «έχουμε πάρει μέτρα ούτως ώστε οποιοδήποτε σενάριο εξελιχθεί στην Ελλάδα να μην μας επηρεάσει καθόλου».

Όπως είπε, οι κυπριακές τράπεζες ελληνικών συμφερόντων έχουν γίνει ring-fenced(διαχωριστεί), προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι και για το πιο αρνητικό σενάριο και φυσικά όλοι ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη».

«Αν τα πράγματα δεν έχουν θετική κατάληξη ενδεχομένως να υπάρξουν άλλες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις