ΚΥΠΡΟΣ

Λονδίνο: Παράδοση εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού

Λονδίνο: Παράδοση εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού

Την ισχύ της προσφοράς της βρετανικής κυβέρνησης για «παράδοση» εδάφους των Βρετανικών Βάσεων σε περίπτωση επίτευξης λύσης του Κυπριακού επαναβεβαίωσε στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων για τις συνομιλίες λύσης στην Κύπρο.

Σε ερώτηση του Λόρδου Άντερσον για το κατά πόσο η προσφορά που αρχικά είχε διατυπωθεί την περίοδο του σχεδίου Ανάν και είχε επαναβεβαιωθεί το 2009 από τις βρετανικές κυβερνήσεις εξακολουθεί «να είναι στο τραπέζι», ο Λόρδος Στόπφορντ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση απάντησε: «Ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο κοινοβούλιο την 1η Ιουνίου φέτος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά, ότι ως μέρος μιας αρμόζουσας και συνολικής λύσης θα παραδώσουμε σχεδόν τη μισή από τη μάζα γης των εδαφών των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων».

Η παραπομπή του Λόρδου Στόπφορντ αφορούσε απάντηση του Φίλιπ Χάμοντ στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης Κάμερον.

Ο Λόρδος Άντερσον, που είχε και την πρωτοβουλία για τη συζήτηση, έθεσε επίσης στην κυβέρνηση το ερώτημα του κατά πόσο θεωρεί «σχετικό» το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων από τη στιγμή που η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βουλή των Λόρδων απάντησε ότι η Βρετανία τηρεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις της υπό τη Συνθήκη των Εγγυήσεων και ότι υποστηρίζει την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία λύσης «που στοχεύει στο να επιτευχθεί μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» – για να συμπληρώσει ότι «αυτή η διευθέτηση δεν αλλάζει από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Λόρδος Στόπφορντ στην αρχική του δήλωση είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση «καλωσορίζει την ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας γύρω από τις συνομιλίες λύσης στην Κύπρο». Σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κ. Ακιντζί είναι δεσμευμένοι σε μια λύση και ότι αυτή η θετικότητα δημιουργεί μία πραγματική αίσθηση δυναμικής. «Υπάρχει τώρα μία ευκαιρία για τις πλευρές να φτάσουν σε μια δίκαιη και διαρκή λύση. Ελπίζουμε οι ηγέτες να χρησιμοποιήσουν αυτή την ώθηση που υπάρχει για να σημειώσουν πρόοδο επί καίριων σημείων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη και τις δύο κοινότητες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βουλή των Λόρδων.

Ερώτημα έθεσε κατά τη συζήτηση και ο Λόρδος Χάνεϊ, που χαρακτήρισε από τους επικρατέστερους μύθους στην Κύπρο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι από τους Κύπριους αλλά από τις μεγάλες δυνάμεις. Ρώτησε τον Λόρδο Στόπφορντ κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποθαρρύνει κάθε άλλον εξωτερικό παράγοντα από το να πράξει ο,τιδήποτε άλλον πλην της παροχής στήριξης στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης συμφώνησε με την τοποθέτηση του Λόρδου Χάνεϊ και συμπλήρωσε ότι με δύο ηγέτες στην Κύπρο πρόθυμους να συζητήσουν και να προσπαθήσουν για λύση «κάθε ενθάρρυνση που μπορεί να δώσει η βρετανική κυβέρνηση στου ηγέτες για να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες δεν μπορεί παρά να είναι καλή κίνηση».

Σε ερώτηση από τον Λόρδο Μπαχ ως εκπρόσωπο των Εργατικών, ο Λόρδο Στόπφορντ επαναβεβαίωσε επίσης τη στήριξη της Βρετανίας στην ενταξιακή στην ΕΕ πορεία της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δέχθηκε επίσης ερωτήματα περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων από την τουρκοκυπριακής καταγωγής Βαρόνη Έτσε και μια ερώτηση από τον γνωστό για τις φιλοτουρκικές του θέσεις Λόρδο Μαγκίνις περί «σχεδίου εθνικής κάθαρσης όλων των Τουρκοκυπρίων» την περίοδο έως το 1974.

Η δεύτερη ερώτηση προκάλεσε αμήχανα γέλια των μελών της Βουλής των Λόρδων και του Λόρδου Στόπφορντ, ο οποίος απάντησε αρχικά ότι τα γεγονότα του 1974 συνεχίζουν να ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από την Κύπρο. Πρόσθεσε, όπως και στην ερώτηση της Βαρόνης Έτσε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις