ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Επαναφέραμε την αξιοπιστία του κράτους και των τραπεζών

Αναστασιάδης: Επαναφέραμε την αξιοπιστία του κράτους και των τραπεζών

Την προσήλωση της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, στην εισαγωγική του ομιλία, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπου εξήγγειλε νέα έργα για τη Λεμεσό ύψους 147 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου «και των προειλημμένων αποφάσεων των εταίρων μας και ιδιαίτερα του Γιούρογκρουπ που δεν μου επέτρεπαν να εξαγγέλλω έργα τα οποία, στο τέλος, δεν θα ήταν σε θέση η Κυβέρνηση να υλοποιήσει και να παρέμεναν γράμμα κενών περιεχομένων».

Βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχτώ “τα οδυνηρά μέτρα παρά τις δεσμεύσεις μου” είπε, προσθέτοντας ότι “την ώρα της κρίσης, εφόσον επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις, επιβάλλεται, πέραν και πάνω από το πολιτικό κόστος, εκείνο που πρέπει να μετράμε είναι το ευρύτερο καλό.”

Δεν μέτρησα, τόνισε, αν θα είχα πολιτικό κόστος, δεν μέτρησα το πόσο θα κρινόμουν με το δεσμεύομαι και αποδεσμεύομαι, γιατί είδα ξεκάθαρα πού οδηγούντο τα πράγματα ενώ εξέφρασε τη θέση ότι «η πρώτη με τη δεύτερη απόφαση, από μόνες τους μαρτυρούν ότι το όσο καθυστερείς τόσο δυσμενέστεροι είναι οι όροι των δανειστών».

Πρόσθεσε δε πως όταν είσαι εκτός αγορών από το 2011, όταν ο δανεισμός έφτανε 15%, όταν οι τράπεζες ήταν έτοιμες να καταρρεύσουν, όταν οι τράπεζες έμειναν κλειστές, «όπως δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα, για πέραν των 15 ημερών και ενδεχομένη μη συμφωνία θα παρέτεινε αυτή την αβεβαιότητα και την απαράδεκτη κατάσταση, καταλαβαίνετε ότι εκεί είναι που πρέπει ο καθένας να κρίνει αν τολμά να πάρει αποφάσεις και ας έχει πολιτικό κόστος για να διασώσει ή να είναι δημοφιλής και εν συνεχεία να πληρώσει το κόστος όχι ο ίδιος, αλλά ένας ολόκληρος λαός».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως στους 26 μήνες της διακυβέρνησης του υπήρξε συνεπής αντιμετώπιση και υλοποίηση των όρων δανεισμού και έχει επιτευχθεί αυτό που και οι πλέον αισιόδοξοι, όπως είπε, δεν ανέμεναν.

«Ύστερα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις αρχίσαμε να έχουμε 8 αναβαθμίσεις μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει και στις επτά αξιολογήσεις των δανειστών μας να έχουμε θετικότατα αποτελέσματα, έχουμε κατορθώσει να βγούμε στις αγορές και από 15% να δανειζόμαστε σήμερα στο 3,5% - και πιστεύω η επόμενη έξοδος μας στις αγορές να είναι κάτω από ευνοϊκότερους ακόμα όρους - έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει με ξένα μάλιστα κεφάλαια τις τράπεζες και γενικότερα, μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλαμε, έχουμε κατορθώσει να επανέλθει η αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων και ιδιαίτερα ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, «γι' αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσα από κίνητρα που δώσαμε τον Απρίλη του 2013 καθώς και μέσα από συνεχείς προσπάθειες και με επισκέψεις στο εξωτερικό, είτε με συγκεκριμένα διαβήματα να προσελκύσουμε επενδύσεις έτσι ώστε σταδιακά, και ιδιαίτερα τώρα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, να δημιουργήσουμε συνθήκες που ευνοούν πλέον τις επενδύσεις».

Όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες, ανέφερε, στο Νόμο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έχει διαφανεί πως υπήρχαν αδικίες κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του.

«Ο στόχος ήταν, με στοχευόμενες παροχές σε όσους είχαν πραγματικά ανάγκη, να διορθώσουμε κάποιες στρεβλώσεις της κοινωνικής πολιτικής του κράτους», είπε και εξήγησε πως «με την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού διαφάνηκε ότι τα κριτήρια δεν ανταποκρίνονταν, σε πολλές περιπτώσεις, στους έχοντες ανάγκη και ύστερα από εξοικονομήσεις, μέσα από τις στοχευόμενες παροχές, είμαστε σήμερα σε θέση να διευρύνουμε τα κριτήρια για να διευρυνθεί και ο κύκλος των δικαιούχων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τη Βουλή να θεωρήσει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες ενώπιον της ως κατεπείγον θέμα για να ψηφιστεί το συντομότερο «ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε την άμεση υλοποίηση της νέας πολιτικής».

Παράλληλα, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση προχωρεί και με τη διαπίστωση μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια κατά πόσο η κοινωνική σύνταξη ή η σύνταξη των νοικοκυρών δίδεται πραγματικά και εκεί όπου πρέπει, υποδεικνύοντας πως «δεν μπορεί πλούσιες οικογένειες ή οι μη έχοντες ανάγκη να παίρνουν σύνταξη η οποία μπορεί από τις εξοικονομήσεις και πάλι να δώσει την ευκαιρία αναθεώρησης της όλης κοινωνικής πολιτικής για να υπάρξει και αύξηση προς τα πάνω της καταβαλλόμενης βοήθειας».

Καταλήγοντας στην ομιλία του είπε ακόμη ότι η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί με πτωτικές τάσεις, αν και απαιτούνται ακόμη πολλά να γίνουν για να αντιμετωπιστεί ενώ σημείωσε ότι «με τα κίνητρα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν προχθές, θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας».

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ