ΚΥΠΡΟΣ

Eπίσημη επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο στις 16 και 17 Ιουλίου

Eπίσημη επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο στις 16 και 17 Ιουλίου

Γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει, μεταξύ άλλων, κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, στις 16-17 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε δήλωσή του ενόψει της επίσκεψής του στο νησί διαβεβαίωσε για την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Γιούνκερ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εντός της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία. Ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Aιντε.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κυπριακό κοινοβούλιο. Αργότερα την ίδια ημέρα, θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δήλωσή του κ. Γιούνκερ ανέφερε πως «επισκέπτομαι την Κύπρο σε χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί μια μόνιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος».

Πρόσθεσε πως «η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν ωφελεί καμία πλευρά. Χαιρετίζω το θάρρος και το όραμα των δύο ηγετών, του κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι επιδεικνύουν μεγάλη δέσμευση στις προσπάθειές τους να επιτύχουν την επανένωση της χώρας τους. Θέλω να δώσω τη διαβεβαίωση σ' αυτούς αλλά και στους πολίτες της Κύπρου ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις