ΚΥΠΡΟΣ

Eτήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Eτήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Τελέστηκε στην Παναγιά του Κύκκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, το ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977.

Στο μνημόσυνο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι το μεγαλείο του Μακάριου θα μείνει για πάντα βαρύ και ασήκωτο καθώς αποτυπώθηκε βαθιά πάνω σ’ ολόκληρη την Κύπρο, που ταυτίστηκε αχώριστα μαζί του, αλλά και ότι η τήρηση της μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου αποτελεί για τον κυπριακό ελληνισμό μια βιολογική ανάγκη και συνιστά βασικό στοιχείο για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

Στο πλαίσιο του λόγου του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων στο τραπέζι των συνομιλιών προδιαγράφουν λύση συνομοσπονδίας, δηλαδή λύση δύο αυτόνομων κρατών με κάποια σύνδεση μεταξύ τους, χαλαρή και αναποτελεσματική.

Ανέφερε επίσης ότι η ε/κ πλευρά, όλα αυτά τα χρόνια «από υποχώρηση σε υποχώρηση, οδηγήθηκε στις αρχικές θέσεις της τουρκικής πλευράς», ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές της, εγκατέλειψε πάγιες και απαράγραπτες θέσεις της και πως παρ' όλα αυτά η λύση του Κυπριακού δεν επιτεύχθηκε.

Υπέδειξε δε πως χρειάζεται αγωνιστική ενότητα, για να πείσουμε, όπως είπε, ότι διεκδικούμε τα δίκαιά μας. «Κι όταν εμείς δεν πείθουμε, όταν εμείς δεν διεκδικούμε, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αναμένουμε από τρίτους να αναλάβουν τους δικούς μας ρόλους» πρόσθεσε.

Το μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ).
Πηγη sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις