ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ο Ακιντζί υπαναχώρησε από αρχικές του θέσεις

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ο Ακιντζί υπαναχώρησε από αρχικές του θέσεις

«Δεν είμαστε μόνοι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό αλλά και στις συνομιλίες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

«Αυτή τη φορά, δεν τίθεται θέμα να μας σερβίρουν έτοιμο σχέδιο λύσης. Το σχέδιο λύσης θα είναι κυπριακής παραγωγής», δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ TV ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι σε κάποια θέματα, ο Μουσταφά Ακιντζί υπαναχώρησε από αρχικές του θέσεις.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών.

«Είναι εκείνοι, που θα αποταθούν στην Επιτροπή, η οποία θα σχηματιστεί για το μέλλον των περιουσιών, και επομένως είναι εκείνοι, που θα κάνουν τις επιλογές τους», είπε ο Υπουργός.

«Ο αγώνας του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά στην προσπάθεια εξεύρεσης της δικαιότερης διευθέτησης. Η Κύπρος πρέπει να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος, που από την πρώτη μέρα θα ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε.

Σε σχέση με τις αναφορές Άιντε σε εγγυήσεις και μεταβατικές περιόδους, ο Υπουργός είπε ότι «δεν άκουσα να γίνονται πουθενά τέτοιες αναφορές».

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν συζητήθηκε ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το σύστημα της ασφάλειας θα πρέπει να κάνει τους Ε/κ και τους Τ/κ να νοιώθουν εξίσου ασφαλείς, τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι εγγυήσεις μπορεί να κάνουν τους Τ/κ να νοιώθουν 100% ασφαλείς, αλλά κάνει τους Ε/κ να νοιώθουν 100% ανασφαλείς.

Ο ρόλος του Άιντε είναι να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα, με τις συναντήσεις των ηγετών, δεν χρειάστηκε η παρέμβαση κανενός.

Ερωτηθείς, πού εστιάζεται η ενόχληση της Κυβέρνησης για τον κ. Άίντε, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι άθελα του και λόγω της αδημονίας του να δει το τέλος της διαδικασίας, εξέφρασε υπεραισιοδοξία ως προς το χρόνο της κατάληξης.

«Στις 9 συναντήσεις των ηγετών και σε όλα τα κεφάλαια έχει παραχθεί πρόοδος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τέλειωσαν οι συναντήσεις. Η συνάντηση της Δευτέρας θα αφορά θέματα περιουσιακού», είπε ο ΥΠΕΞ.

«Κάθε συνάντηση φέρνει τις θέσεις των δυο η ηγετών πιο κοντά. Υπάρχει τάση σμίκρυνσης των διαφορών. Η προσπάθεια δεν είναι στείρα. Δεν παραμένουν οι πλευρές αμετακίνητες στις θέσεις τους», επεσήμανε ο Υπουργός.

Το κράτος της νέας κατάστασης πραγμάτων, είπε, θα είναι ευρωπαϊκό κράτος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και θα ισχύει από την πρώτη στιγμή το κεκτημένο.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του διότι «ο κ. Ακιντζί προέβη τελευταία σε κάποιες δηλώσεις περί μόνιμων παρεκκλίσεων, οι οποίες δεν έπρεπε να γίνουν, αλλά θα έπρεπε να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ακιντζί έχει και τις πιέσεις από τη δική του την πλευρά, που δεν είναι ομόγνωμη». Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Ακιντζί υπαναχώρησε, σε κάποια θέματα, από αρχικές του θέσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, «σήμερα έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο σε θέματα, τα οποία στο παρελθόν δεν αποτέλεσαν καν θέματα συζήτησης, αλλά μας τα σέρβιραν έτοιμα από το εξωτερικό, όπως έκριναν ότι έπρεπε να λυθούν διάφορα ζητήματα. Αυτή τη φορά δεν τίθεται θέμα να μας σερβίρουν έτοιμο σχέδιο λύσης. Το σχέδιο λύσης θα είναι κυπριακής παραγωγής».

Εφόσον παράγεται πρόοδος, δεν προεξοφλείται ότι δεν θα βρούμε τη χρυσή τομή, επεσήμανε.

"Στα θέματα διακυβέρνησης, οπού πολλές από τις συγκλίσεις επετεύχθησαν μεταξύ Πρόεδρου Χριστόφια –Τ/κ ηγέτη Ταλατ, έχουμε προχωρήσει αρκετά. Κάποια σημεία αιχμής θα συζητηθούν στην πορεία", σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είναι σημείο αιχμής, δύσκολο θέμα και θα το συζητήσουμε στο τέλος. Η συζήτηση του εδαφικού αναμένεται να συζητηθεί μετά το περιουσιακό».

Επιδίωξη του πρόεδρου της δημοκρατίας είναι να μην δοθεί η εντύπωση ότι αυτό που θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές θα προσομοιάζει με το σχέδιο ΑΝΑΝ, είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τις αδυναμίες του σχεδίου ΑΝΑΝ και τις ανησυχίες και προβλήματα, που προκάλεσε στο λαό.

Επιδίωξη είναι όπως το σχέδιο εγκριθεί και από τις δυο πλευρές, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι στο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να παρουσιαστεί τίποτε, που δεν θα έχει προ-εγκριθεί από τους δυο ηγέτες. Το προϊόν της συμφωνίας, που θα προκύψει από τους δυο ηγέτες θα πάει ενώπιων του λάου για να το ψηφίσει, τόνισε.

πηγη sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις