ΚΥΠΡΟΣ

Την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου ζητούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργολάβοι

Την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου ζητούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργολάβοι

Την αναστήλωση και αναπαλαίωση ιστορικών μνημείων και κτιρίων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, μέσα από εργοληπτικές κοινοπραξίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πρότειναν σήμερα οι ε/κ και τ/κ ομοσπονδίες εργολάβων, σε συνάντηση που είχαν, στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Κώστας Ρουσιάς είπε ότι οι δυο οργανώσεις υπέβαλαν εισηγήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα βοηθήσουν τις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά, με την ανταπόκριση του Προέδρου να είναι θετική.

Μεταξύ των εισηγήσεων συμπεριλαμβάνεται η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, η συμμετοχή εκπροσώπων των δύο οργανώσεων στις ειδικές επιτροπές για την επίλυση του Κυπριακού που αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και η δημιουργία και λειτουργία κοινού γραφείου εξυπηρέτησης Ε/κ και Τ/κ εργολάβων, εντός της νεκρής ζώνης, κοντά στο Λήδρα Πάλας.

Ο κ. Ρουσιάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ήταν θετικότατος» για τις επιτροπές, ενώ θεωρεί ότι οι εργασίες στη νεκρή ζώνη αποτελούν ένα καλό ξεκίνημα.

Για το τελευταίο, ο κ. Ρουσιάς ανέφερε ότι αποτελεί μια αναγκαιότητα για να διασωθούν τα κτίρια, μέσα από κοινοπραξίες των δύο πλευρών, ενώ πρόσθεσε ότι θα ετοιμαστεί κατάλογος με μνημεία για άμεση αναστήλωση.

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κονδύλια της ΕΕ, ώστε οι δύο οργανώσεις να συμβάλουν, στους οικονομικά δύσκολους αυτούς καιρούς, στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας.

Ως προς την Αμμόχωστο, είπε ότι αποτελεί από τα βασικά θέματα, με κύριο ζητούμενο την εκτέλεση των εργασιών από κοινοπραξίες Ε/κ και Τ/κ εργολάβων, αν και όπως είπε, θα είναι δύσκολο να αποκλειστούν ξένες εταιρείες, λόγω των προνοιών της ΕΕ.

Με λίγη προσπάθεια, πρόσθεσε, θα εξευρεθεί η προοπτική για ανοικοδόμηση μέσα από Κύπριους εργολάβους, οι οποίοι θα εργοδοτήσουν με τη σειρά τους Κύπριους εργαζόμενους. «Θέλουμε το κύριο κομμάτι [της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου] να ανήκει στους Κύπριους και καθαρά Κύπριου πολίτες» είπε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Εργολάβων Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ, σε δηλώσεις μέσω διερμηνέα, είπε ότι βασικός σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι δύο οργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού, καθώς αναμένεται ότι θα προκύψουν πολλές ευκαιρίες.

Είπε τέλος ότι στόχος των δύο οργανώσεων από το 2014 ήταν να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάτι που όπως είπε έχει επιτευχθεί.

ΠΗΓΗ: ikypros/ΚΥΠΕ

-

Σχετικές ειδήσεις