ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Εγκαίνια αγωγού νερού παρουσία Ερντογάν

Κατεχόμενα: Εγκαίνια αγωγού νερού παρουσία Ερντογάν

Στο σταθμό επεξεργασίας του νερού στην κατεχόμενη Μύρτου θα γίνουν τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ερχόμενο Σάββατο 17/10/2015.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα το “έργο του αιώνα”, όπως έχει ονομαστεί, το οποίο είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία, θα εγκαινιαστεί την ίδια μέρα και στην Τουρκία και στα κατεχόμενα. Πρώτα θα γίνει η τελετή στην Τουρκία, στη Μερσίνη, στο φράγμα Αλάκιοπρου και κατά τις μεσημβρινές ώρες στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδεται, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ακριβής ώρα των εγκαινίων στα κατεχόμενα.

Το έργο, υπενθυμίζεται, έχει κατασκευαστεί από το Τμήμα Υδάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας, κόστισε 1,6 δις ΤΛ και περιλαμβάνει 23 χλμ χερσαίων αγωγών στην Τουρκία, 80 χλμ κάτω από τη θάλασσα, εκ των οποίων τα 66,5 με επικρεμμάμενους αγωγούς, 3 χλμ χερσαίων αγωγών στο κατεχόμενο τμήμα, από την Βασίλεια στο φράγμα στα Πάναγρα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο θεμέλιος λίθος στο φράγμα Αλάκιοπρου στην Τουρκία τέθηκε στις 7 Μαρτίου 2011. Από τα 75 εκ κ.μ. νερού που θα μεταφέρονται ετησίως, περίπου τα μισά θα είναι προς άρδευση και τα άλλα μισά για ύδρευση.

Ο διευθυντής του έργου μεταφοράς νερού του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας, Μπιρόλ Τσινάρ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το νερό από την Τουρκία ρέει στο φράγμα στα Πάναγρα από την 1η Οκτωβρίου. Από τα 475 χλμ των αγωγών εσωτερικής διανομής έχει ολοκληρωθεί το 75% και με γρήγορες διαδικασίες προχωρεί η ολοκλήρωση του υπόλοιπου μέρους του δικτύου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδρομή μήκους 67 χλμ προς την Λευκωσία έχει ολοκληρωθεί και εάν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο το νερό θα αρχίσει να ρέει προς την πόλη στις 29 Οκτωβρίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις