ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Kύπρου: Πιθανή επανεξέταση φορολογιών εντός 2016

ΥΠΟΙΚ Kύπρου: Πιθανή επανεξέταση φορολογιών εντός 2016

Αν εντός του 2016 συνεχιστεί η ισχυρή πορεία των δημοσίων οικονομικών η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει το φορολογικό καθεστώς με πιθανή εξαγγελία νέων μειώσεων στις φορολογίες, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού 2016.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να εξαγγελθεί οποιαδήποτε μείωση στις φορολογίες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Σημείωσε ότι πρέπει να αναμένονται κάποιες λελογισμένες μειώσεις των φορολογιών εντός 2016, αν συνεχιστεί η ισχυρή πορεία των δημόσιων οικονομικών και δεν επιστρέψουμε σε ελλείμματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για ενδεχόμενες αυξήσεις σε προαχθέντες του δημοσίου εντός 2016, ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε ότι αν θα δοθούν αυτές οι αυξήσεις θα δοθούν από τη Βουλή μέσω του συνολικού πακέτου που θα καταθέσει το Υπουργείο ενώπιόν της για συνολική ρύθμιση των μισθών του δημοσίου. Όπως είπε, μέσα από αυτό το συνολικό πακέτο «παίρνουμε 100 και δίνουμε μισό», αλλά πρόσθεσε αν θα δοθεί αυτό το μισό «η απόφαση δεν είναι δική μου, είναι δική σας».

Όσον αφορά την αγορά νέων αυτοκινήτων από την Κυβέρνηση για αξιωματούχους, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε άδικη την κριτική που γίνεται, αφού όπως είπε είναι η πρώτη φορά που περιορίστηκε δραστικά ο κατάλογος των δικαιούχων για αυτοκίνητα και τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουν παλιά αυτοκίνητα, που είναι δαπανηρά και επικίνδυνα. Πρόσθεσε ότι θα αγοραστούν τα μικρότερα αυτοκίνητα που αγόρασε ποτέ η Δημοκρατία όχι μόνο για Υπουργούς, αλλά και αξιωματούχους.

Είπε ακόμα ότι σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Μεταφορών, και με το κόστος αγοράς αυτοκινήτου θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων.

Ανεργία και «κόκκινα» δάνεια τα σοβαρότερα προβλήματα

Βήμα συνετούς διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, ισοσκελισμένο, αλλά χωρίς νέους φόρους και επιβαρύνσεις, με στοχευμένη αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, περιέγραψε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-18, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

«Αν διαφυλάξουμε την πολιτική και οικονομική σταθερότητα το 2016 μπορούμε να αναμένουμε πέραν του1,8 % ανάπτυξη και από το 2017 ανάπτυξη 2-2,5%», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι αυτές οι προβλέψεις υπερβαίνουν τις προβλέψεις της Τρόικας.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη διατηρήσιμη ανάπτυξη αποτελεί το βασικότερο στόχο για το 2016, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες χωρίς ανισοσκέλειες, χωρίς υπερθέρμανση φούσκες του παρελθόντες.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, πρόσθεσε, προϋποθέτει σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, υγιές τραπεζικό σύστημα και συστηματική προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα, την δημόσια υπηρεσία και την ανταγωνιστικότητα.

Σημειώνοντας ότι σε λίγους μήνες η Κύπρος εξέρχεται από το μνημόνιο, είπε ότι ούτε ενδιάμεση στήριξη -γέφυρα, θα χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το μνημόνιο δεν ήταν ούτε ανάθεμα, ούτε ευλογία, αλλά αναγκη η οποία σύντομα δεν θα υφίσταται. Πρόσθεσε ότι το κράτος είναι σε θέση να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος μέσα από κινήσεις αναδιάρθρωσής του ως το 2018, που επιτρέπει απεξάρτηση από την ειδική στήριξη που ζήτησε και έλαβε η Κύπρος από τους δανειστές.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η ανάγκη συνέχισης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων της εξυγίανσης και των αλλαγών θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Όπως είπε, η πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών δεν έχει ημερομηνία λήξης, αν ο στόχος είναι να διατηρηθεί και να επεκταθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η υψηλή ανεργία και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και ότι η διατήρηση και η εδραίωση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση που θα επιτρέψει την σταδιακή αντιμετώπιση και των δύο αυτών των προβλημάτων.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η σημαντικότερη εξέλιξη σχετίζεται με την έξοδο της οικονομίας από τη σοβαρότερη ύφεση που είχε ποτέ αντιμετωπίσει και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Είπε ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο, δημόσιο χρέος θα καταγράψει πτώση και το έλλειμμα έχει περιοριστεί.

Σημείωσε επίσης την άρση των περιοριστικών μέτρων στον τραπεζικό τομέα, αναφέροντας ότι οι εξελίξεις έχουν επιτρέψει αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και κινήσεις αποκατάστασης της πιστοληπτικής ικανότητας. Όπως είπε, η επανάκτηση της πρόσβαση της Κύπρου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων είναι εξέλιξη που επιτρέπει την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης σε μερικούς μήνες.

Διαψεύσθηκαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις

Οι επιδόσεις και οι αντοχές της οικονομίας μας διέψευσαν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 1,5%. Ανέφερε ότι οι τομές που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση είναι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η ναυτιλία και οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για τα ακίνητα που φαίνεται να ανακάμπτουν. Πρόσθεσε ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται, ένδειξη αποκατάστασης τόσο της εμπιστοσύνης όσο και της αγοραστικής δύναμης.

Όσον αφορά την ανεργία, είπε ότι το πρόβλημα που προέκυψε μετά το 2008 σταθεροποιείται και υπάρχουν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης. Σημείωσε ότι από τις αρχές του έτους αντανακλώντας την ανάκαμψη, αυξάνεται η απασχόληση και οι εργαζόμενοι αντί να μειώνονται αυξάνονται σε ετήσια βάση 0,5%.

Δημόσια οικονομικά

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά ανέφερε ότι είναι υπό έλεγχο και ισοσκελισμένα και το ΥΠΟΙΚ λειτουργεί σε πλαίσιο δημοσιονομικού ισοζυγίου. Πρόσθεσε ότι το έλλειμμα είναι οριακό με υγιές πρωτογενές πλεόνασμα. Είπε ότι η επίσημη εκτίμηση είναι για έλλειμμα 0,9% και πλεόνασμα πρωτογενές κοντά στο 2% ίσως και καλύτερο.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, χωρίς να χρειάζεται το όποιο πρόσθετο μέτρο, φόροι, επιβαρύνσεις, αλλά με λελογισμένη αύξηση των πρωτογενών δαπανών κυρίως των αναπτυξιακών. Πρόσθεσε ότι η μείωση των τόκων θα επιτρέψει να διοχετευθούν οι εξοικονομήσεις στις αναπτυξιακές δαπάνες που παρουσιάζουν 5% αύξηση για την εκτέλεση του αναπτυξιακού προγράμματος που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος.

Όσον αφορά τις δαπάνες είπε ότι οι πιο σημαντικές είναι αυτές που σχετίζονται με το μισθολόγιο και οι κοινωνικές παροχές. Ανέφερε ότι στα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σε σχέση με το δημόσιο μισθολόγιο το οποίο έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού. Αναφορικά με τις κοινωνικές παροχές είπε ότι 13.000 οικογένειες που δεν είχαν καθόλου στήριξη στο παρελθόν, πλέον απολαμβάνουν στήριξης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται άτομα που δεν θα έπρεπε ποτέ να ήταν δικαιούχοι.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαρθρωτικές αλλαγές για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών με δεσμευτικές οροφές ανά Υπουργείο και σχεδιασμό σε ορίζοντα τριετίας.

Σε σχέση με την φορολογική πολιτική είπε, ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος που διένυσε το πρόγραμμα χωρίς την παραμικρή πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση και ανέφερε ότι ήδη έχουν προωθηθεί και εγκριθεί μειώσεις σε φορολογίες στον τομέα των ακινήτων, επιχειρηματικότητα και επενδύσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.

Επίσης στην προσπάθεια να γίνει το δημόσιο χρέος ακόμα πιο βιώσιμο και διαχειρίσιμο περιορίζοντας το βάρος που επιβάλει στον κρατικό προϋπολογισμό και την οικονομία. Όπως είπε, στα επόμενα λίγα χρόνια εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα είναι κάτω του 100%. Σημαντική χαρακτήρισε επίσης τη διάρκεια του χρέους και το μέσο σταθμικό επιτόκιο. Ανέφερε ότι η διάρκεια του χρέους έχει σημαντικά επεκταθεί από 4,7 έτη το 2012 στα 8,1 έτη φετος. Επίσης το μέσο σταθμικό επιτόκιο από 4,2% το 2012 είναι γύρο στο 3,1%.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις