ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες- Έξι συναντήσεις το Νοέμβριο

Κυπριακό: Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες- Έξι συναντήσεις το Νοέμβριο

Σε εντατική φάση εισέρχονται από σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο κ. Άιντα ανακοίνωσε ότι εντός Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ακόμη έξι συναντήσεις, στις 2, 5, 18, 20, 23 και 25 Νοεμβρίου.

Στο μεσοδιάστημα, είπε, οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους θα συνεχίσουν να συναντώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Άιντα είπε ότι οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, επαναβεβαίωσαν ότι ο καθένας διαπραγματεύεται για το συμφέρον της δικής του κοινότητας αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας με στόχο να φθάσουν σε μια λύση η οποία θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών μιας ενωμένης Κύπρου.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η δέκατη από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες τον Μάη. Ο κ. Άιντα είπε ότι οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν ήδη 50 φορές ενώ οι τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας 87 φορές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθόρισαν σήμερα το πρόγραμμα των επαφών που θα έχουν εντός Νοεμβρίου.

Με βάση τις αρχικές συνεννοήσεις, θα πραγματοποιηθούν έξι τουλάχιστον συναντήσεις (η πρώτη την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα). Όπως είχε δηλώσει στη τελευταία συνάντηση των ηγετών στις 12 Οκτωβρίου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με πιο εντατικό ρυθμό.

Ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμη σοβαρή δουλειά ενώπιον τους και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν σημαντικά το ρυθμό των διαπραγματεύσεων μετά την επόμενη συνάντησή τους που έχει οριστεί για την Παρασκευή.

Στη σημερινή συνάντηση αναμενόταν να συζητηθεί και το περιουσιακό, ένα κεφάλαιο που απασχολεί εδώ και εβδομάδες τους δυο διαπραγματευτές. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί έχουν συζητήσει σε αρκετές συναντήσεις τους τα κριτήρια για το περιουσιακό χωρίς να υπάρχει σύγκλιση.

Την περασμένη Δευτέρα οι συζητήσεις τους επί του κεφαλαίου αυτού ήταν ολοήμερες. Ξεκίνησαν στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 6 το απόγευμα. Αυτή την εβδομάδα συζητήθηκε, σε επίπεδο τεχνικής επιτροπής, και η εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση λύσης.

Πηγή: philenews

Σχετικές ειδήσεις