ΚΥΠΡΟΣ

Αίντε για Κυπριακό: Λύση μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα από όσο φαντάζεστε

Αίντε για Κυπριακό: Λύση μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα από όσο φαντάζεστε

Στην οικονομική πτυχή της λύσης αναφέρθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αίντε και οι επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Τ/κ Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ανάφερε ότι πλέον γνωρίζουμε πώς θα είναι η νέα Κύπρος και είναι σαφώς καταγραμμένο στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Αυτό, που πρέπει τώρα να γίνει, είπε, είναι να προετοιμαστούμε όλοι, πολιτική ηγεσία και πολίτες γιατί η λύση μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα από οτι φαντάζεστε.

Ο Εσπεν Μπαθ Αϊντε δήλωσε ότι υπάρχει λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι. Αν και παραμένει ακόμα αρκετή δουλεία να γίνει, δήλωσε πεπεισμένος ότι η λύση βρίσκεται ποιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη φόρα. Άπλα τώρα πρέπει να διανύσουμε το τελευταίο χιλιόμετρο, είπε, χαρακτηριστικά.

Μίλησε για την καλύτερη ευκαιρία εδώ και χρονιά που αν χαθεί, όπως είπε, θα περάσει πολλής καιρός για να βρεθεί παρόμοια ευκαιρία.

Ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντε περάν από την αισιοδοξία απαρίθμησε και τα οικονομικά οφέλη της λύσης.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ υπέδειξε ότι υπάρχει καθημερινό κόστος από τη διαίρεση, λέγοντας πως και μόνο η ενοποίηση της οικονομίας αποτελεί όφελος.

Η Κύπρος θα «ανοιχτεί» σε νέες αγορές περιλαμβανομένης της τεράστιας τουρκικής αγοράς των δεκάδων εκατομμυρίων, φέρνοντας παράδειγμα το εμπόριο με την Τουρκία μέσω των τούρκικων λιμανιών.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε ότι ως Σύμβουλος του οικονομικού φόρουμ στην Ελβετία γνωρίζει ότι πολλοί επενδυτές κοιτάζουν την Κύπρο για σημαντικές επενδύσεις μετά τη λύση. Θεωρούν ότι μπορεί να γίνει πλατφόρμα, όπως είπε χαρακτηριστικά για τις εταιρείες τους μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής, αφού δεν θέλουν η έδρα τους να βρίσκεται στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.

Την ιδία στιγμή παρέπεμψε το θέμα του φυσικού αερίου στη μετά τη λύση εποχή.

Θα είναι καλύτερο, είπε, να δούμε το μέλλον του μετά την ενοποίηση. Τότε, συμπλήρωσε, θα μπορεί να γίνει εμπορία με Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Τέλος, οσον άφορα το κόστος της λύσης, υπέδειξε ότι είναι λογικό ότι θα πρέπει να υπάρξει οικονομική βοήθεια, αλλά και το αποτέλεσμα, δηλαδή η λύση, θα πρέπει να είναι οικονομικά έξυπνη. Να είναι μια λύση που θα αποφέρει χρήματα, σημείωσε.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης και ο Πρόεδρος του Τ/κ Επιμελητηρίου Φικρί Τόρος επανέλαβαν την δέσμευσή τους για να βοηθήσουν στην διαδικασία συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων και σημείωσαν ότι η λύση δεν θα ωφελήσει μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και τους Κύπριους στο σύνολό τους.

Ο κ. Πηλείδης επεσήμανε πως μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση θα δημιουργούσε τεράστια οφέλη σε τομείς όπως τον τουρισμό, την ναυτιλία, τις κατασκευές, τα ακίνητα και την γεωργία, ενώ η σημασία της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου θα ενισχυθεί περισσότερο μέσω της σημαντικής βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και της αυξανόμενες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ενώ θα επιτρέψει στην Κύπρο να έχει πρόσβαση σε ανεκμετάλλευτες αγορές σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της τεράστιας τουρκικής αγοράς.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα με ένα δίκαιο, λειτουργικό και βιώσιμο τρόπο», είπε, για να σημειώσει ότι η «η εναλλακτική της μη λύσης θα είναι επιζήμια και για τις δύο κοινότητες στο νησί, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Πηλείδης διαφώνησε με τη θέση ότι μια λύση θα επέφερε οικονομικό βάρος που θα κατανεμηθεί με ετεροβαρή τρόπο στις δύο κοινότητες. «Αντιμετωπίζουμε την δαπάνη που θα χρειαστεί για την εφαρμογή της λύσης ως την πιο συμφέρουσα και ανταποδοτική επένδυση που θα κάναμε ποτέ», κατέληξε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τόρος κάλεσε τους δύο ηγέτες «να επιδείξουν πραγματική, θαρραλέα ηγεσία» και να επιλύσουν θέματα όπως η επανασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να καταστήσουμε το όραμα εφικτό, είπε, εκφράζοντας ανησυχία «για τους κίνδυνους και τις συνέπειες ακόμη μιας αποτυχημένης προσπάθειας».

Ο Τ/κ επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο έργο που έχουν κάνει μέχρι στιγμής τα δύο επιμελητήρια σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων έχουν παράγει δύο ντοκιμαντέρ ενώ έχουν προωθήσει δικοινοτικά προγράμματα μαθητείας στην εργασία και για νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Το μέλλον μας ανήκει στην ειρήνη και δεν πρέπει να διακινδυνεύουμε τη συνέχιση διχοτομικών κινήσεων εξ ου και η αποφασιστικότητά μας να αναπτύξουμε τους δεσμούς των δυο κοινοτήτων», ανέφερε. Μίλησε επίσης για την ανάγκη έγκαιρης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην όλη διαδικασία.

Νωρίτερα ο Ντέρκ Ράινερμαν της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι η Κύπρος φέτος συγκαταλέγεται στους πρώτους δέκα με την καλύτερη πρόοδο παγκοσμίως και μάλιστα είναι τέταρτη ενώ συγχάρηκε προς αυτό την κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «στέλνει μηνύματα στις διεθνείς αγορές».

Ωστόσο, έδωσε και τα κακά νέα όπως είπε, της μη επαρκούς παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού της, καθώς και της χαμηλής αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών. Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι αν η Κύπρος μεταμορφωθεί από μία διχοτομημένη χώρα σε μια επανενωμένη χώρα ενάντια στο ρεύμα των καιρών τότε αυτό θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές.

Σχετικές ειδήσεις