ΚΥΠΡΟΣ

Ετοιμάζεται το Σχέδιο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας στην Κύπρο

Ετοιμάζεται το Σχέδιο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας στην Κύπρο

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβουλίου το τελικό Σχέδιο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξετάσει κατά πόσον εμπίπτουν σε αυτό θέματα κρατικής ενίσχυσης.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Σχέδιο, το οποίο απευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δόθηκε για εξέταση στον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και αναμένεται εντός του μήνα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβουλίου και να κατατεθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ενημερωθεί, όπως σημείωσε, "από την Κυβέρνηση για τους λόγους αλλά και τους στόχους του σχεδίου”.

“Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί η θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ανοίξει το Σχέδιο και να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων με το νέο έτος”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ είπε ότι για την υλοποίηση του σχεδίου έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2016 ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορεί να καλύψει μέγιστο ποσό δανείου, ανά φυσικό πρόσωπο, ύψους 10.000 ευρώ, καλύπτοντας έτσι συνολικά 200 πρώτες κατοικίες για το 2016.

Σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής αίτησης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα πρέπει πρώτα να έχουν εξαντλήσει όλες τις υφιστάμενες διαδικασίες για να μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το σχέδιο του ΚΟΑΓ.

Σημείωσε ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει πρώτα να αποταθούν σε Σύμβουλο Αφερεγγυότητας για την κατάρτιση προσωπικού σχεδίου αποπληρωμής μέσω του πλαισίου Αφερεγγυότητας και στη συνέχεια να αποταθούν στον ΚΟΑΓ σε περίπτωση που πληρούν τα διάφορα κριτήρια του Σχεδίου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (εισοδηματικά, αξίας κατοικίας και άλλα).

Το σχέδιο απευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις