ΚΥΠΡΟΣ

Μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ολομέλεια για ψήφιση το ν/σ για την ΚΥΠ

Μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ολομέλεια για ψήφιση το ν/σ για την ΚΥΠ

Με στόχο την ψήφιση νομοθετικού πλαισίου, που θα ρυθμίζει τη λειτουργία της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου.

Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών εργάζονται με γοργούς ρυθμούς ώστε πολύ σύντομα να έχουν ένα συνολικό αποτέλεσμα και μέχρι τέλος του χρόνου να οδηγήσουν του νομοσχέδιο στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατά άρθρον συζήτηση, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο.

“Οι θέσεις του ΔΗΣΥ είναι ότι κάτω από τις περιστάσεις που ζούμε επείγει αυτό το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν από το τέλος του χρόνου”, είπε.

Πρόσθεσε πως το κόμμα του θεωρεί ότι “παρέχεται το θεσμικό πλαίσιο επιτέλους και για πρώτη φορά για λειτουργία της ΚΥΠ σε περιόδους πολύ δύσκολες για την Κύπρο και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι “μια σειρά εισηγήσεων για βελτίωση του νομοσχεδίου φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτές”, για να προσθέσει ότι σήμερα έχουν εγερθεί κάποια νέα ζητήματα, που βελτιώνουν τη νομοθεσία. “Πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι η ανταπόκριση είναι θετική. Εδώ και δεκαετίες η ΚΥΠ λειτουργεί χωρίς νομοθετικό πλαίσιο.

Είναι μια συλλογική αδυναμία που πρέπει να τερματιστεί. Επομένως θα δουλέψουμε συστηματικά, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες εβδομάδες ως Επιτροπή να είμαστε έτοιμοι, ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη βασική εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με τη διαχείριση του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ.

“Ως γνωστόν”, είπε, “υπάρχουν σημαντικά γεγονότα για την ιστορική πορεία αυτού του τόπου και μαύρες σελίδες, οι οποίες βρίσκονται στα αρχεία της ΚΥΠ. Οι πρόνοιες που υπήρχαν για αποχαρακτηρισμό σε 30, 40 και 50 χρόνια επ' ουδενί δεν ήταν αποδεκτές από το ΑΚΕΛ”.

Όπως είπε συζητείται μια ρύθμιση, η οποία μέσα σε πέντε χρόνια θα υπάρχει ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχαρακτηρισμού εγγράφου. “Και βεβαίως μια Επιτροπή, η οποία θα ελέγχει και θα αποφασίζει και με επιστημονικά κριτήρια πότε θα γίνεται ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων και η ενδεχόμενη δημοσιοποίησή τους. Υπάρχουν κάποια ανοικτά ζητήματα τα οποία με καλή διάθεση μπορούν να επιλυθούν”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως η Επιτροπή Θεσμών προχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς, ώστε να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο, που θα διέπει την ΚΥΠ. Σημείωσε ότι έχουν φτάσει στο τέλος της κατ' άρθρο συζήτησης και απομένουν να ξεκαθαριστούν κάποια σημαντικά θέματα, όπως το θέμα της αξιοποίησης του αρχείου, το θέμα της ιεραρχίας που θα διέπει την ΚΥΠ και κάποια άλλα θέματα.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις