ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έκπτωση στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για πληρωμές μέχρι 1η Δεκεμβρίου

Κύπρος: Έκπτωση στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για πληρωμές μέχρι 1η Δεκεμβρίου

Τις ημερομηνίες πληρωμής του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το έτος 2015 υπενθυμίζει το Τμήμα Φορολογίας, σημειώνοντας ότι για πληρωμές μέχρι 1η Δεκεμβρίου του 2015 και νοουμένου ότι καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό, παραχωρείται έκπτωση.

Το ύψος της έκπτωσης, σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας, ανέρχεται στο 20% για ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω της ιστοσελίδας www.jccsmart.com.cy και για πληρωμές μέσω Τραπεζών και Συνεργατικών Ιδρυμάτων και 17.5% για πληρωμές στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Είσπραξης Φόρων.

Σύμφωνα με το Τμήμα, πληρωμές μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2015 δεν φέρουν τόκους, πρόστιμα και επιβαρύνσεις και μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.jccsmart.com.cy, μέσω Τραπεζών και Συνεργατικών Ιδρυμάτων και στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Είσπραξης Φόρων.

Επιπλέον, αναφέρει ότι πληρωμές μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 γίνονται μόνο στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Είσπραξης Φόρων και φέρουν χρηματική επιβάρυνση 10% επί του οφειλόμενου φόρου, τόκους και τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Έκδοση «νόμιμων» τιμολογίων και αποδείξεων είσπραξης Το Τμήμα Φορολογίας υπενθυμίζει ότι, κάθε πρόσωπο (φυσικό η νομικό) που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, υποχρεούται να εκδίδει νόμιμα τιμολόγια και αποδείξεις είσπραξης, όπως προβλέπεται στον περί Βεβαιώσεων και Εισπράξεως Φόρων Νόμο και στον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμο.

Σημειώνει ότι, για την ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων είσπραξης, είναι απαραίτητη η εφαρμογή και λειτουργία εγκεκριμένου Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ,ΦΗΜΣ). Τέλος το Τμήμα Φορολογίας καλεί όσες επιχειρήσεις δεν έχουν συμμορφωθεί με τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας, να το πράξουν άμεσα και αναφέρει πως εντός του Φεβρουαρίου του 2016 το Τμήμα προτίθεται να πραγματοποιήσει επισταμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, για επιβολή της συμμόρφωσης.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις