ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ο λαός θα αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι τη λύση

Αναστασιάδης: Ο λαός θα αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι τη λύση

Προειδοποίηση προς τον κυπριακό ελληνισμό για απάλειψη κάθε μορφής χουλιγκανισμού ή -εν ονόματι της πατρίδας- συμπεριφορών, όπως οι πρόσφατες κατά Τουρκοκυπρίων, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια παγκύπρια σύναξη των αγωνιστών πολιτικών κρατουμένων του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ 55-59, στην Κοκκινοτριμιθιά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι τέτοιες συμπεριφορές τους μόνους που υπηρετούν είναι την Τουρκία και τα ακραία στοιχεία των Τ/κ για να εμμένουν, με πρόσχημα την ασφάλεια, στις απαράδεκτες εγγυήσεις.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις και προς όλους «να μην βιάζονται για να προκρίνουν τι είναι αυτό που θα έρθει, τι είναι αυτό που θα προβλέπει η λύση, ωσάν να είναι παρόντες και διαπραγματεύονται», όπως είπε, διαβεβαιώνοντας ότι όταν έρθει η ώρα«“κανένας δεν θα μείνει μακράν της ενημέρωσης, της πλήρους ενημέρωσης» καθώς, όπως εξήγησε, «στο τέλος-τέλος δεν είναι ο όποιος ηγέτης που θα υπογράψει τη λύση, αλλά ο λαός θα αποφασίσει αν την αποδεχτεί ή θα την απορρίψει».

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκθείασε το γεγονός ότι έγινε κατορθωτό να εμπλακεί η ΕΕ ενεργά στην όλη διαδικασία επίλυσης, τονίζοντας μάλιστα ότι «το (ευρωπαϊκό) κεκτημένο αποτελεί κεκτημένο και των συνομιλιών».

Στην ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως μετά από 14 συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αυτό που μπορεί να πει είναι ότι δεν εγκαταλείπει την ελπίδα διότι κρίνει πως έχουμε ενώπιον μας μία ιστορική ευκαιρία για πετύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού που οπωσδήποτε θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων.

«Το εγχείρημα απαιτεί αποφασιστικότητα, αλλά και σταθερότητα στις θέσεις μας» υπέδειξε, εξηγώντας ότι «διεκδικούμε μία λύση που θα μετατρέψει τις επιδιώξεις μας σε ένα λειτουργικό σύστημα στο πλαίσιο της συμφωνημένης αρχής για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Είπε ότι είναι υποχρεωμένος να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και όχι τι, πιθανότατα, να ήταν αρεστό να ακουστεί, εξηγώντας σε αυτό το πλαίσιο ότι από το 1977 οι Συμφωνίες Κορυφής αναγνώρισαν ως βάση λύσης του Κυπριακού τη δικοινοτική, τότε, και διπεριφερειακή, που αργότερα μετετράπη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Εξήγησε επίσης ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι «εμείς οι ίδιοι προσφεύγοντας στα Ηνωμένα Έθνη είχαμε επιδιώξει και πετύχαμε σωρεία ψηφισμάτων ή αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν τα πλαίσια στα οποία μπορεί να κινηθούμε για την επίτευξη της λύσης».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, το απαράδεκτο στάτους κβο που επικρατεί στην κατεχόμενη πατρίδα μας αλλοίωσε ή αλλοιώνει βασικά συστατικά μιας οπωσδήποτε δίκαιης, επιθυμητής λύσης.

Κάτι βέβαια, που όπως υπέδειξε, «δεν σημαίνει και πως θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις επιδιώξεις και προσδοκίες προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας χώρας, η οποία θα σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα είναι ανάλογη όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία με όλα τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε εκθειάζοντας το γεγονός εμπλοκής για πρώτη φορά της ΕΕ ενεργά στην όλη διαδικασία επίλυσης, τονίζοντας μάλιστα ότι «το (ευρωπαϊκό) κεκτημένο αποτελεί κεκτημένο και των συνομιλιών». Τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπλήρωσε, «είναι ακριβώς από τα θέματα για τα οποία λέμε ότι η σταθερότητα στις αρχές και η διεκδίκηση στα ελάχιστα που ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε, τονίζοντας «προς κάθε κατεύθυνση» ότι στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού δεν παραγνωρίζονται οι ευαισθησίες ή και ανησυχίες του συνόλου του λαού, αλλά ιδιαίτερα των Ελληνοκυπρίων και πιο συγκεκριμένα εκείνων που είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004.

Διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια είναι η όποια λύση να είναι αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους διότι θα ανταποκρίνεται στις έγνοιες, στις αγωνίες, στις δίκαιες διεκδικήσεις, αλλά και στις προσδοκίες τους.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η επιδίωξη δεν είναι να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, κάτι που όπως είπε, έχει διαβιβάσει και καταστήσει σαφές, υποδεικνύοντας πως «εκείνος που θα θεωρεί ότι είναι νικητής ή εκείνος που θα θεωρεί ότι πέτυχε σε βάρος του άλλου, την ίδια ώρα θα πρέπει να συνειδητοποιεί ότι κτίζει πάνω σε κινούμενη άμμο».

Αν η λύση δεν γίνει αποδεκτή με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργήσει, εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «προσπάθεια μας είναι να πετύχουμε μια λύση που να μας απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, να ελευθερώνει την πατρίδα μας, να την επανενώνει και να διασφαλίζει του καθενός Κυπρίου πολίτη τα δικαιώματα, την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη άσκησης επαγγέλματος, ελεύθερης εγκατάστασης, ελεύθερης διαμονής».

Αναφέροντας πως δεν μπορεί να κάνει αναφορά στην πρόοδο που έχει παρατηρηθεί ή στις δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζονται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως αυτό που μπορεί ωστόσο να πει είναι ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το απαράδεκτο της σημερινής κατάστασης, κατάσταση η οποία «όσο ο χρόνος περνά και συντηρείται τόσο δυσκολότερη θα είναι».

«Δεν είναι αρκετό να σας πω ότι θα ξαναποκτήσουμε, όπως θα τα θέλαμε ενδεχόμενα ενωρίς, αυτό που απόλυτα θα μας ικανοποιούσε. Έχουν μεταβληθεί, δυστυχώς, οι συνθήκες. Μεγάλη γενιά των προσφύγων μας έχει αποδημήσει εις Κύριον. Πλείστοι όσοι δεν επιδιώκουν να επισκεφθούν τις κοινότητες καταγωγής. Εκλείπει σταδιακά ο δεσμός με τις εστίες των προγόνων μας», σημείωσε.

πηγη philenews.com

Σχετικές ειδήσεις