ΚΥΠΡΟΣ

Χάμοντ: Παραχώρηση μισής έκτασης των Βρετανικών Βάσεων μετά τη λύση

Χάμοντ: Παραχώρηση μισής έκτασης των Βρετανικών Βάσεων μετά τη λύση

Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στην επανενωμένη Κύπρο σχεδόν τη μισή έκταση των βάσεων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικός της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ.

«Ως εγγυήτρια δύναμη, κατέστησα σαφές στους ηγέτες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να εξετάσει οποιαδήποτε ρύθμιση ασφαλείας μπορούν να συμφωνήσουν τα μέρη για μια επανενωμένη Κύπρο», προσθέτει στο άρθρο του ο κ. Χάμοντ.

«Οι προοπτικές επανένωσης της Κύπρου είναι οι καλύτερες που έχουν υπάρξει εδώ και μια γενιά», αναφέρει σε άρθρο του για την ιστοσελίδα Conservative Home κι επαναλαμβάνει τη φράση του ότι με πολλούς τρόπους τα άστρα ευθυγραμμίζονται, αναφέροντας ότι οι ηγέτες αμφότερων των κοινοτήτων είναι αφοσιωμένοι στην εύρεση λύσης, ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν υποστηρικτική στάση και ότι η διεθνής κοινότητα είναι επίσης δεσμευμένη να βοηθήσει.

Ο κ. Χάμοντ επισημαίνει στη συνέχεια ότι παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις και ότι ο ίδιος βρέθηκε στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για να προσφέρει τη βρετανική στήριξη στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη και στις δύο κοινότητες.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ Ακιντζί συναντώνται τακτικά από τον Μάιο και μετά και έχουν σημειώσει «καλή» πρόοδο. «Έχουν δημιουργήσει ανανεωμένες ελπίδες και δυναμική για μια συνολική λύση που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους και τους συγχαίρω για την ηγεσία τους. Χάρη στις προσπάθειές τους υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Χάμοντ.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Κύπρο, γράφει ότι επαναβεβαίωσε την «ισχυρή υποστήριξη» της Βρετανίας στις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων για λύση και ότι τόνισε πως η Βρετανία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει να επιτευχθεί συμφωνία».

Όπως συνεχίζει, «η Βρετανία έχει υπάρξει και πάντα θα είναι ένας δυνατός και αληθινός φίλος της Κύπρου», υπενθυμίζοντας τη μεγάλη κυπριακή ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Χάμοντ σημειώνει ιδιαίτερα τα οικονομικά οφέλη της λύσης για όλους τους Κυπρίους, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου του νησιού ως «φάρου σταθερότητας» σε μια ταραγμένη περιοχή, με τόνωση της περιφερειακής ασφάλειας και άνοιγμα της πιθανότητας νέων ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή.

Προσθέτει ότι μια λύση θα συνεισέφερε στη δημιουργία μίας νέας δυναμικής στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως κρίσιμο εταίρο της ΕΕ στην αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Κάνει επίσης αναφορά στη συνάντηση που είχε στην Κύπρο με τους Βρετανούς στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, την παρουσία των οποίων στο νησί χαρακτηρίζει «ζοφερή υπενθύμιση του κόστους αυτής της παγωμένης σύρραξης και τη δυνατότητα για ένα μέρισμα ειρήνης στο νησί».

Ο κ. Χάμοντ στέκεται και στην επαφή που είχε με την επιτροπή για τους αγνοούμενους, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο όπως αναφέρει περιμένει να υποδεχθεί στο Λονδίνο στο εγγύς μέλλον, καθώς και στις επισκέψεις κορυφαίων ομολόγων του στην Κύπρο αυτό το διάστημα. Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών καταλήγει σημειώνοντας ότι οι πιο έμπειροι παρατηρητές του Κυπριακού θα συμβούλευαν κατά των υπερβολικά υψηλών προσδοκιών και ενώ τα ακανθώδη ζητήματα του περιουσιακού και της ασφάλειας παραμένουν άλυτα.

«Αλλά πραγματική πρόοδος έχει σημειωθεί και σημειώνεται», σχολιάζει. «Όπως το έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο το 2014, θέλει την Κύπρο να είναι μέρος της λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και η Δύση, όχι απλώς ένα πρόβλημα. Όταν υπάρχουν μυριάδες απειλές που αντιμετωπίζουμε από άλλες πηγές, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι είναι ένας στόχος για τον οποίο αξίζει να εργαστούμε σκληρά".

Εγώ και οι διεθνείς συνάδελφοί μου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επιδιώκουμε αυτή την προσπάθεια να επανενωθεί το νησί της Κύπρου, υποστηρίζοντας δύο ηγέτες που πραγματικά θέλουν να βρουν μια λύση», καταλήγει στο άρθρο του ο Φίλιπ Χάμοντ.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις