ΚΥΠΡΟΣ

Ακιντζί για Κυπριακό: Υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι

Ακιντζί για Κυπριακό: Υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι

Δικοινοτική εκδήλωση υπό τον τίτλο “Ενωμένοι Πορευόμαστε για Ειρήνη και Επανένωση” πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο με στόχο να δώσει υπόμνημα στους ηγέτες και στις δύο κοινότητες, ζητώντας άμεση επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό που ανέγραφαν “Λύση ΤΏΡΑ” και “Ομόσπονδη Κύπρος” ενώ τραγουδούσαν τραγούδια για την ειρήνη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, γύρω στα 200 άτομα κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε μαζί του.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας ο Σενέρ Ελσίλ ανέφερε στον κ. Ακιντζί ότι με την εκλογή του έχει δοθεί ελπίδα για ειρήνη στο Κυπριακό. Τόνισε την ανάγκη επανένωσης του νησιού και τη δημιουργία ειρήνης σε μια ομόσπονδη Κύπρο, που θα είναι παράδειγμα για τη γύρω περιοχή αλλά και για όλον τον κόσμο.

Από πλευράς του, ο κ. Ακιντζί είπε πως ο δρόμος δεν είναι ευθύς στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά έχει τα πάνω και τα κάτω του.

Ωστόσο, σημείωσε, η εικόνα των διαπραγματεύσεων δεν είναι σκοτεινή και υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με επιτυχία και θα επιτευχθεί μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη δομή στη βάση της πολιτικής ισότητας, των αρχών της ΕΕ και των παραμέτρων των ΗΕ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος προς το στόχο αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί και εμπόδια να υπερπηδηθούν.

Είπε πως αν η πολιτική θέληση συνεχίσει και οι δύο ηγέτες εργαστούν με την ίδια ταχύτητα που εργάστηκαν μέχρι σήμερα, η λύση μπορεί να επιτευχθεί σε μήνες. Ευχήθηκε όπως η συμφωνία που θα συναφθεί γίνει αποδεχτή στον κόσμο, ώστε να πει “ναι” στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Ακιντζί είπε τέλος ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη προσπαθούν να δουν ο ένας τον άλλο ως “συνέταιροι” - κατά την έκφρασή του - που θα ζήσουν σε αυτό το νησί σε ειρήνη και ότι έχουν μεγάλη ευθύνη για τις επόμενες γενιές.

Συμμετέχοντες στην εκδήλωση πορεύθηκαν και προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου επέδωσαν το υπόμνημα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ζητώντας ειρήνη και επανένωση στην Κύπρο.

Σχετικές ειδήσεις