Κύπριοι ζητούν από το Συμβούλιο Ευρώπης κυρώσεις για την Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων
Την άσκηση πίεσης προς την Άγκυρα, ώστε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τόσο για τα θέματα των κατεχόμενων περιουσιών, όσο και για τα ζητήματα των αγνοουμένων, ζητούν με σειρά επιστολών τους οι δικηγόροι των αιτητών που έχουν δικαιωθεί από το ΕΔΑΔ.
Ενόψει της επικείμενης συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), μεταξύ 8 και 10 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο, οι εκπρόσωποι των αιτητών αναφέρονται στην άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και ζητούν από το ΣτΕ επιπρόσθετα μέτρα, ώστε να καταβληθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις.
Μεταξύ άλλων, εισηγούνται προς τους 47 Υπουργούς των κρατών μελών να αυξήσουν την πολιτική πίεση, με την εισήγηση για συνέχιση του παγώματος ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας.
Συγκεκριμένα, με δύο επιστολές που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΣτΕ την περασμένη εβδομάδα, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης επαναλαμβάνει την πρότασή του προς την Επιτροπή Υπουργών να εισηγηθεί τη συνέχιση του παγώματος ενός τουλάχιστον κεφαλαίου. Πρόκειται για το Κεφάλαιο 23 για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, με την εισήγηση να συνεχιστεί το μπλοκάρισμα του κεφαλαίου μέχρι την υλοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ εκ μέρους της Τουρκίας.
Οι δύο επιστολές αποστέλλονται εκ μέρους αιτητών, που συμπεριλαμβάνονται αφενός στην ομάδα των υποθέσεων υπό την «Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας» και αφετέρου στην υπόθεση «Βαρνάβας και Άλλοι εναντίον Τουρκίας».
Δεν υπάρχει αμφιβολία, αναφέρεται στις επιστολές, ότι η Τουρκία αδυνατεί να αποδεχθεί τις αρχές του Κράτους Δικαίου και της απόλαυσης από όλους, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Νωρίτερα, την προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολή του προς ΣτΕ, ο δικηγόρος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρεται αναλυτικά στα ποσά που έχουν επιδικαστεί σε κάθε μια από τις υποθέσεις που εκπροσώπησε, με την σημείωση ότι εκκρεμεί η διευθέτησή τους εκ μέρους της Τουρκίας.
Ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να ασκήσει τις εξουσίες της, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης περαιτέρω ενδιάμεσων αποφάσεων και της λήψης οποιονδήποτε επιπρόσθετων μέτρων εναντίον της Τουρκίας, ώστε να διασφαλιστεί η εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
Καταλήγει, λέγοντας πως είναι λυπηρή η ανοχή που επιδεικνύει μέχρι τώρα η Επιτροπή Υπουργών, έναντι της περιφρόνησης που επιδεικνύει κράτος μέλος της προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επιστολή προς την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ είχε αποστείλει στις 17 Νοεμβρίου και ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης αναφορικά με την προσφυγή του «Ορφανίδης εναντίον Τουρκίας», που περιλαμβάνεται στην ομάδα «Ξενίδη-Αρέστη», ζητώντας τη λήψη πιο αποτελεσματικών δράσεων και μέτρων για καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης, ύψους πέραν των 400 χιλ. ευρώ, πλέον τόκων.
Πηγή - ΚΥΠΕ