ΚΥΠΡΟΣ

Αεροπειρατεία Κύπρος: Το χρονικό που συγκλόνισε όλο τον κόσμο (pics+vid)

Αεροπειρατεία Κύπρος: Το χρονικό που συγκλόνισε όλο τον κόσμο (pics+vid)

Αίσια έληξε η αεροπειρατεία, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης (29/03) σε αεροσκάφος τύπου airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου - Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα

Με τη σύλληψη από τις κυπριακές αρχές, λίγο πριν τις 15.00, του Αιγύπτιου πρώην αξιωματικού Σεϊφεντίν Μουσταφά, έληξε αίσια η αεροπειρατεία, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης (29/03) σε αεροσκάφος τύπου airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου.

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας.

Το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Το χρονικό

Ο πιλότος επικαλέσθηκε έλλειψη καυσίμων προκειμένου να προσγειώσει το αεροσκάφος στη Λάρνακα, αποκρύπτοντας αρχικά ότι πρόκειται για αεροπειρατεία. Μετά την προσγείωση το αεροσκάφος απομονώθηκε σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου προς την παραλία Μακένζι.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και μετέφερε συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν βρισκόταν 70 μίλια από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, σύμφωνα με το Newsbomb Cyprus. Το αεροδρόμιο έκλεισε και οι πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δρομολογήθηκαν για το αεροδρόμιο της Πάφου.

Ο αεροπειρατής, ζήτησε αρχικά να απομακρυνθούν όλα τα αστυνομικά οχήματα, αλλά και τα οχήματα ασφαλείας του αεροδρομίου, για να επιτρέψει την αποβίβαση γυναικών και παιδιών επιβατών.

ph

Έπειτα από επίμονο αίτημα του ενόπλου συνδέθηκαν οι σκάλες στο αεροπλάνο και λίγο πριν τις 10:00 ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών, οι οποίοι κρατούσαν χειραποσκευές, σύμφωνα με το κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ.

Δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ των επιβατών αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης, επετράπη σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και κρατήθηκαν αρχικά στο αεροσκάφος μόνο τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Ζήνων, 56 επιβάτες αφέθηκαν αρχικά ελεύθεροι.

Λίγο μετά τις 14:30 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι όμηροι, ενώ περίπου στις 14:30 ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετέβη και ο Έλληνας Πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος καθώς και μέλη της αμερικανικής πρεσβείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μετά το αίσιο τέλος της αεροπειρατείας η υπουργική ομάδα (υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο Αιγύπτιος πρέσβης Χουσεΐν Μουμπάρακ.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι κατά τη διαχείριση της υπόθεσης οι κυπριακές αρχές είχαν ως πρώτιστο μέλημά τους την ασφάλεια των επιβατών-ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

Υπήρξε, επισήμανε, πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, και ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία βρισκόταν στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από την πρώτη στιγμή. Ανέφερε, επίσης, ότι όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή, επρόκειτο για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ μετά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά που έφερε πάνω του ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού απορρίφθηκε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους προκειμένου να αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη. Επίσης, είχε ζητήσει να αφεθούν ελεύθερες γυναίκες, που κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ενεργοποιήθηκε αμέσως το σχέδιο «Ασπίδα», το οποίο λειτούργησε πολύ καλά.

Τα κίνητρα του δράστη, δεν έχουν διευκρινιστεί, καθώς, παρότι αρχικά φερόταν να έκανε την αεροπειρατεία από... έρωτα για την εν διαστάσει σύζυγο του από το χωριό Ορόκλινη της Κύπρου, άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως ζητούσε την αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών, καθώς και να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ.

(Δείτε στο παρακάτω γράφημα τη διαδρομή που ακολούθησε το αεροσκάφος)

ia

Περίπου στις 14:40 ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές, γεγονός που επιβεβαίωσε στο Twitter το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε εδώ το βίντεο ντοκουμέντο: Ο αεροπειρατής περνά χαλαρός τον έλεγχο στο αεροδρόμιο

Βίντεο ντοκουμέντο από την κάμερα ασφαλείας, με τον αεροπειρατή να περνά τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας να περνά χαλαρός τον έλεγχο και, στη συνέχεια, να παραλαμβάνει τη χειραποσκευή του και να συνεχίζει για την επιβίβαση στην εσωτερική πτήση MS181, από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο.

Ενώπιον του δικαστηρίου την Τετάρτη ο αεροπειρατής

Ο 59χρονος αεροπειρατής στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, ανακρίνεται, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το κυπριακό νομικό σύστημα και την Τετάρτη (30/03), θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, από το οποίο θα ζητηθεί η κράτησή του για συνέχιση των διενεργούμενων ερευνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Ο Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι κατά τις έρευνες, που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, ούτε και στο αεροσκάφος.

Σημείωσε επίσης, ότι από τις μέχρι τώρα διενεργηθείσες εξετάσεις τα κίνητρα του δράστη δεν φαίνεται να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Σε ερώτηση, αν οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την έκδοση του 59χρονου, είπε ότι το ερώτημα είναι πρόωρο.

Ανακοίνωση της Hermes Airports για το πτητικό πρόγραμμα

Η Hermes Airports, διαχειρίστρια εταιρεία των δύο διεθνών αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους με στόχο την αντιμετώπιση του συμβάντος με το αεροσκάφος της EgyptAir. Η λειτουργία του αεροδρομίου Λάρνακας έχει προσωρινά ανασταλεί με απόφαση των αρμοδίων αρχών του Κράτους. Από το πρωί, βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά του αεροδρομίου σε κανονική λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Μέχρι στιγμής οκτώ πτήσεις οι οποίες επρόκειτο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Πάφου, ενώ ενδέχεται ότι το ίδιο να συμβεί και με άλλες προγραμματισμένες πτήσεις. Δύο πτήσεις έχουν εκτραπεί και προσγειωθεί σε άλλα αεροδρόμια εκτός Κύπρου, ενώ τέσσερις πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Η Hermes Airports, έχει διευθετήσει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση αναφορικά με το πτητικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της www.hermesairports.com. Παράλληλα, για γενικές πληροφορίες, το επιβατικό κοινό παρακαλείται όπως επικοινωνεί απευθείας με τις αεροπορικές εταιρίες και τα ταξιδιωτικά γραφεία τους.

Εκφράζουμε λύπη για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και ευελπιστούμε σε αίσια κατάληξη του συμβάντος το συντομότερο δυνατό.

Ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ σχετικά με την αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της EgyptAir

Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος.

Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών.

Νίκος Αναστασιάδης: «Kάνουμε το άπαν ώστε να είναι όλοι ασφαλείς»

Ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς σχολίασε το περιστατικό αεροπειρατείας στον αερολιμένα Λάρνακας, λέγοντας ότι «οι κυπριακές αρχές κάνουν το άπαν ώστε όλοι να απελευθερωθούν ελεύθεροι και να είναι ασφαλείς».

Είπε χαριτολογώντας ότι «το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και διερωτήθηκε αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα».

Σχετικές ειδήσεις