ΚΥΠΡΟΣ

Ο Ακιντζί ελπίζει ότι τέλος της βδομάδας θα σχηματιστεί «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα

Ο Ακιντζί ελπίζει ότι τέλος της βδομάδας θα σχηματιστεί «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα

Την ελπίδα ότι μέχρι την Παρασκευή (8/4), που θα επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη, θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να δώσει εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη για μία «κυβέρνηση» που θα βάλει πάνω απ' όλα το όφελος των Τουρκοκυπρίων, θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και θα προσπαθήσει για ένα μέλλον σύγχρονο και δημοκρατικό.

Ο κ. Ακιντζί προσέθεσε ότι η διαδικασία του σχηματισμού «κυβέρνησης» θα πρέπει να ξεκινήσει με το μεγαλύτερο κόμμα στη «Βουλή», εάν τα κόμματα, στις διαβουλεύσεις, που θα έχουν αυτές τις ημέρες, δεν καταλήξουν σε πλειοψηφία. Εάν δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα «τα κόμματα θα βάλουν το καπέλο τους και θα πάρουν τον δρόμο για πρόωρες εκλογές», σημείωσε ο κ. Ακιντζί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Σταρ Κίπρις, τα κόμματα της δεξιάς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) έχουν ήδη συμφωνήσει στον σχηματισμό «κυβέρνησης» και πρόκειται να το ανακοινώσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως επίσης αναφέρεται, το αριστερό κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΔ) «δεν βλέπει ζεστά» τη συμμετοχή του σε μία «κυβέρνηση» συνεργασίας με το επίσης φιλοαριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκοκυπριακό Κόμμα (ΡΤΚ) και το ΔΚ, αλλά φέρεται να διαμήνυσε πως θα έδιδε στήριξη στη «Βουλή».

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Χαβαντίς, Χουσείν Εκμεκτζί, σε μήνυμά του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που έγινε είδηση σε πολλές τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες, έγραψε σήμερα το πρωί ότι τα δύο κόμματα, ΚΕΕ και ΔΚ, έχουν συμφωνήσει στον διαμοιρασμό των «υπουργείων» με 7 στο ΚΕΕ και 3 στο ΔΚ, ενώ οι 4 –σήμερα- ανεξάρτητοι «βουλευτές» θα στηρίξουν την «κυβέρνηση» συμμετέχοντας, και έτσι το σχήμα αυτό θα έχει 27 έδρες στη «Βουλή», μία παραπάνω από όσες χρειάζονται για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε ότι είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Επίσης, δεν απέκλεισε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.