ΚΥΠΡΟΣ

Πύρινος εφιάλτης στην Κύπρο: Νεκρός ένας πυροσβέστης – Εκκενώθηκαν χωριά (pics&vid)

Πύρινος εφιάλτης στην Κύπρο: Νεκρός ένας πυροσβέστης – Εκκενώθηκαν χωριά (pics&vid)

Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται στην Κύπρο εξαιτίας της πυρκαγιάς που κατακαίει το νησί.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ - ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιουνίου 2016 και λόγω των διαστάσεων που πήρε, εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα χωριά, μοναστήρια και αποθήκες πυρομαχικών.

Πλέον η φωτιά κατακαίει σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ευρύχου, μέχρι την περιοχή Καρβουνά.

Μάλιστα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσής της εντοπίστηκε νεκρός ένας πυροσβέστης, ο οποίος – όπως έγινε γνωστό- σκοτώθηκε όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό. Επίσης, έχουν τραυματιστεί και δυο ακόμα πυροσβέστες, ένας εκ των οποίων δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής.

Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και από τα ρεύματα αέρος.

Οι επιχειρήσεις από αέρος σταμάτησαν στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουνίου και θα συνεχιστούν αύριο με το πρώτο φως της μέρας.

Η Ελλάδα έχει συνδράμει με την αποστολή puma και αεροσκαφών,ενώ αναμένεται να έρθουν τρία αεροσκάφη από Γαλλία και ένα από Ιταλία για να βοηθήσουν.

Η προσπάθεια κατάσβεσης θα συνεχιστεί και τη νύχτα, με τη συνδρομή εθελοντών.

Νίκος Αναστασιάδης: Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση

«Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.
Έχω ενημερωθεί για την όλη κατάσταση. Πάνω απ' όλα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ' όλους. Πρόκειται για ανεπανόρθωτες καταστροφές που μέσα από την απροσεξία, την αμέλεια ή την άρνηση να δεχθούν τους κινδύνους που προκαλούν τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες της υπαίθρου» τόνισε.

«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας με τον οποίο έχουμε επικοινωνήσει προκειμένου να σταλούν άλλα δύο ελικόπτερα super puma, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελούν άλλα 14 πτητικά μέσα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 66 συνολικά πυροσβεστικά οχήματα στην περιοχή, με 314 πυροσβέστες και στους οποίους θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου, γιατί πραγματικά μέσα από τις πλέον αντίξοες συνθήκες επιτελούν το καθήκον τους ανταποδίδοντας, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, αυτό που η πολιτεία έχει υποχρέωση να πράξει» πρόσθεσε.

Φωτογραφίες και βίντεο από το newsbomb.com.cy

Δείτε τις φωτογραφίες στο gallery