ΚΥΠΡΟΣ

Περίεργο δημοσίευμα - «σεισμός»: Αιτία ο Τσίπρας που δεν υπήρξε συμφωνία για το Κυπριακό!

Περίεργο δημοσίευμα - «σεισμός»: Αιτία ο Τσίπρας που δεν υπήρξε συμφωνία για το Κυπριακό!

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας - Κυπριακό: Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος για τη λύση του Κυπριακού, συγκεκριμένο δημοσίευμα από τη Μεγαλόνησο, χρεώνει το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΥΡΙΧΗ», ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό σε λίγες ώρες, για όλη αυτή την περίεργη παραφιλολογία.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, δεν θέλουν την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει μια συμφωνία τύπου Ζυρίχης, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

DIMOSIEYMA POLITIS

«Διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία υποδεικνύουν ότι η ευκαιρία για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού στο Μοντ Πελεράν, χάθηκε όχι μόνο γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε στο θέμα της επιστροφής της Μόρφου και για μια διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών για το δικαίωμα επιστροφής 12-13.000 Ελληνοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, οι οποίοι μάλιστα έχουν αποβιώσει, αλλά κυρίως επειδή η διαδικασία σκόνταψε στις επιδιώξεις των λεγόμενων μητέρων πατρίδων, της Ελλάδας και της Τουρκίας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται ο «Πολίτης», «στην Ελλάδα, όπως είναι σήμερα τα πολιτικά πράγματα, θα θεωρηθεί περίπου εθνική μειοδοσία η επίλυση του Κυπριακού στη βάση που συζητείται μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί στην εν εξελίξει διαδικασία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τα πάμπολλα εσωτερικά προβλήματα και τις ισορροπίες τρόμου στην κυβέρνησή του – μεταξύ των συνιστωσών του κόμματός του, αλλά και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – δεν θα ήθελε επ’ ουδενί λόγο να φορτωθεί το Κυπριακό και μια νέα Ζυρίχη, γι’ αυτό και άφησε τους χειρισμούς στον υπουργό Εξωτερικών του, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της λεγόμενης πατριωτικής Αριστεράς. Ο κ. Κοτζιάς ετοίμασε μάλιστα ένα έγγραφο, ένα non paper, με τις θέσεις της Αθήνας στο Κυπριακό, το οποίο απέστειλε προχθές (Δευτέρα) σε κυβερνητικά στελέχη, πολιτικά και άλλα πρόσωπα με e-mail, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη, υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

Σύμφωνα πάντα με τον «Πολίτη», το επίμαχο έγγραφο στάλθηκε στις 5:45 μ.μ. και αποσύρθηκε λίγο μετά, και συγκεκριμένα στις 8:30 μ.μ., με τη σημείωση να «θεωρηθεί άκυρο».

«Πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα εκτιμούν ότι οι Τσίπρας και Κοτζιάς πιστεύουν ότι εάν κλείσει το Κυπριακό θα ανοίξει θέμα διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, κάτι που θεωρούν ότι δεν συμφέρει τη χώρα αυτή την περίοδο. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν, επίσης, ότι, μέσω του Κυπριακού, η Ελλάδα παίζει το χαρτί της στην ΕΕ για το προσφυγικό», σχολιάζει η Κύπρια δημοσιογράφος, που υπογράφει το ρεπορτάζ.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για το Κυπριακό

Σχετικές ειδήσεις