ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: ψηφίστηκαν τα πρώτα μέτρα

Κύπρος: ψηφίστηκαν τα πρώτα μέτρα
Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής η πρώτη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης...

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής η πρώτη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναβάλλοντας ωστόσο την ψήφιση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ.

Το πακέτο περιλαμβάνει την καταβολή μόνιμης συνταξιοδοτικής εισφοράς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ύψους 3% αντί 2,5%, ποσοστό που είχαν συμφωνήσει οι συντεχνίες με τον υπουργό Οικονομικών.

Την επίμαχη τροπολογία ψήφισαν 29 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ και την καταψήφισαν οι 25 βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Το ΔΗΚΟ κατέθεσε αργότερα τροπολογία για μείωση της έκτακτης κλιμακωτής μισθολογικής εισφοράς, από τρία σε δύο χρόνια, που ενδεχομένως να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν περιλαμβάνουν συνολικές μισθολογικές και συνταξιοδοτικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων ύψους €148 εκ., και πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους €170 εκ., που αντιστοιχούν με το 2% του κυπριακού ΑΕΠ.

Η αύξηση του ΦΠΑ από μόνη της υπολογιζόταν ότι θα πρόσθετε στα κρατικά ταμεία 160 εκ.ευρώ ετησίως, και αναμένεται να ψηφιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ για το 2012 από 6% που αναμένεται να είναι φέτος.

Η κυβέρνηση επιδίωκε επίμονα τις τελευταίες μέρες την ψήφιση της πρώτης δέσμης, για να σταλεί μήνυμα πολιτικής συναίνεσης στους εγχώριους και ξένους πιστωτές από τους οποίους θα ζητηθεί να καλυφθούν οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες €750 εκ. που αντιμετωπίζει το κράτος μέχρι το Φεβρουάριο του 2012.

Το δεύτερο πακέτο αναμένεται να ψηφιστεί στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής που ορίστηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και συντεχνιών, τα μέτρα που ψηφίστηκαν θεωρούνται ότι είναι οι πιο ουσιαστικές μισθολογικές παραχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων από το 1974.