ΚΥΠΡΟΣ

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό θα ζητήσει ο Ακιντζί

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό θα ζητήσει ο Ακιντζί

Το θέμα καθορισμού οδικού χάρτη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αναμένεται να θέσει για συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη στο δείπνο της Κυριακής, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στα κατεχόμενα, ύστερα από συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Τζόναθαν Άλεν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε, ότι η εντύπωση που έχει δοθεί, πως από εδώ και πέρα οι συνομιλίες θα αναλωθούν μόνο σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι λανθασμένη.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος και η διαδικασία έως τον Ιούνιο έχουν ιδιαίτερη σημασία, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Μάϊο και στην έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο.

Ισχυρίστηκε ότι στο χρόνο αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αυξήσουν τη διπλωματία εκ του σύνεγγυς, χωρίς αυτό να εκλαμβάνεται ως επιδιαιτησία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επαναρχίσουν μετά από τις επτά Απριλίου, με τη διόρθωση του "λάθους" - κατά την έκφρασή του – της απόφασης της κυπριακής Βουλής, να τιμάται στα σχολεία το ενωτικό δημοψήφισμα του ’50.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ η τηλεόραση του κρατικού ΡΙΚ, κύρια επιδίωξη του διεθνούς παράγοντα στο δείπνο, είναι να υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι επιθυμούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της λύσης, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Θέλουμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αναφορικά με την παραπέρα πορεία των συνομιλιών" φέρονται να δήλωσαν διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε το ΡΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις